Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за

...
Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за
Коментари Харесай

Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за №1 на месец ноември

Българският народен тим по шахмат за дами бе награден за №1 на месец ноември в обичайна анкета на Пресклуб България, а треньорът на отбора Петър Арнаудов взе наградата за най-хубав треньор на месеца.

През ноември шахматистките, в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева, завоюва историческа първа европейска купа за България на шампионата в Будва, Черна гора. С това достижение шахматистките безапелационно завоюваха класацията за ноември с 23 гласа от 25 благоприятни условия. Арнаудов също нямаше конкуренция и получи 19 от 25 гласа.

" Имаме едно извънредно мощно потомство девойки. Имаме още две девойки, които мога да загатна - Надя Тончева и Габриела Антова, които също са доста надарени. Винаги е мъчно да направиш избор, само че щом се станали първи, се надявам да е бил добър ", показа Арнаудов след награждаването.

Относно неразбориите в българския шахмат, той сподели, че се надява сагата да е към своя край.

" Със сигурност не въздейства положително. Мисля, че тази сага е към края си, уповавам се напълно скоро всичко това да завърши. Време е за нещо ново в шахмата. Шахматът има ярко бъдеще, сега има голям публичен интерес, към този момент можем единствено да надградим над този триумф и в този момент е моментът след тази купа да приключим положително и да престанем с тези спорове ", добави той.

На церемонията участваха състезателките Белослава Кръстева и Гергана Пейчева.

" Благодаря извънредно доста за признанието и се надявам от тук-нататък да продължаваме да оправдаваме упованията и да печелим още награди. През 2024 - може би орден от европейското състезание за дами и положително показване на Олимпиадата. Бих обмисляла професионална кариера в шахмата, в случай че имам съществено поддръжка зад себе си. Имам упоритости и предпочитание да се развъртвам в шаха ", сподели Кръстева.

" Много съм щастлива с триумфа, който постигнахме и в бъдеще ще се стараем да продължава да играем добре и да представяме България допустимо най-добре. Надявам се през 2024 да покрия последна норма за женски гросмайстор и да играя мощно на Олимпиадата ", показа Пейчева.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР