Българският национален отбор по художествена гимнастика спечели титлата в отборната

...
Българският национален отбор по художествена гимнастика спечели титлата в отборната
Коментари Харесай

Нашите гимнастички номер 1 на европейското

Българският народен тим по художествена гимнастика завоюва купата в отборната конкуренция на Европейското състезание по художествена гимнастика в Тел Авив. Това е първа купа за България отборно от шампионата на Стария континент в Щутгарт 1992.

Със общ брой от 333,150 точки българките се качиха на върха в отборната конкуренция.

За отборното класиране се взимат поради оценките на Боряна Калейн и Стилияна Николова от квалификациите за многобоя, както и двете оценки на ансамбъла от многобоя.

При ансамблите грациите ни приключиха на четвърто място. Вая Драганова, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Женина Трашлиева и Маргарита Василева събраха 64.150 точки, откакто получиха 34.650 на пет обръча и 29.500 на три ленти и две топки.

Европейски първенец изненадващо стана тимът на Израел с 69.950 точки, откакто домакините получиха извънредно високата оценка от 36.950 точки за съчетанието си с пет обръча. На второ място е Италия с 69.650 точки, а на трето Азербайджан с 65.400 точки.

В самостоятелната конкуренция Боряна Калейн завоюва втори в кариерата си сребърен орден от европейското състезание по художествена гимнастика.

Българката остана с обща оценка от 135,500, като само преди нея се подреди представителката на домакините Дариа Атаманова (136,900).

Калейн изигра без неточности съчетанията си с лента (33,900) и обръч (35,500). Тя позволи лека неправилност с топка (32,750), а с бухалки направи неточност в края на композицията си (33,350).

Така златото още веднъж се изплъзна на България, като за последно Мария Петрова завоюва купата в многобоя на европейско състезание през 1994 година в Гърция.

Бронзът също е за страната ни. Завоюва го Стилияна Николова с обща оценка 131,650. Тя заслужи място на стълбичката с отлични изигравания на топка (34,200) и обръч (34,533). Николова позволи неправилност с лента (31,500) и рухване с бухалки (31,400).

За първи път от Хелзинки 1988 на почетната стълбичка след многобоя на европейско състезание застават две българки. Тогава златото си поделиха Адриана Дунавска и Елизабет Колева.

" Аз персонално знаех, че мога да се боря за златен орден, това и се пробвах и да направя. - разяснява Калейн след края на надпреварата. - Допуснах неточности, които ме лишиха от него. Но не всеки път нещата се получават по този начин, както сме желали. Затова съм малко тъжна, само че в това време и щастлива.

Напрежение, отмалялост, доста са факторите действително, само че ние сме професионални спортисти и това по никакъв метод не е изключено в нашата работа. Приемаме го, знаем какви са нашите дразнители и просто би трябвало да се оправим с тях. За на следващия ден на финалите чакам да се активизирам по този начин, както потеглих и през днешния ден, както бяха първите два уреда, и просто да устискам до края ", сподели Калейн след надпреварата със сълзи на очи, цитира Дир.бг.

Европейското състезание приключва на следващия ден с финалите на обособените уреди при дамите и при ансамблите, които стартират в 10:00 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР