Българският министър откри конгреса за историческите маршрути, организиран от СОТ,

...
Българският министър откри конгреса за историческите маршрути, организиран от СОТ,
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Българският министър откри конгреса за историческите направления, проведен от СОТ, цитира растеж от 31% на задграничните туристи у нас по отношение на 2015 година

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за основаване на международна дестинация „ Древни цивилизации ”. Такава самодейност би съдействала за по-доброто опознаване на международното културно завещание.

Надявам се тази самодейност да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е извънредно значимо да e неин основател. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления.

Ще отправим обръщение към районите с антични култури за присъединение към концепцията за сходна дестинация, която ще е отворена за доста участници. Министър Ангелкова посочи, че положително начало за реализацията на тази концепция е включването на обекти, които са в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Сред формалните посетители на Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления са заместник-генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов, ръководителят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, зам-министърът на културата Амелия Гешева, министри и ръководители на туризма, представители на обществения и частния бранш в бранша и обвързваните с него промишлености, интернационално приети специалисти в региона на културата и опазването на културното завещание.

Форумът се организира на 15 и 16 ноември 2018 година в София, като България е хазаин за повторно на събитието от този сан.

Конгресът цели да изследва и по какъв начин връзката сред културата и туризма основава благоприятни условия за стопански напредък и обществено развиване, уточни министър Ангелкова.

И добави, че туризмът потвърди капацитета си като един от главните генератори за напредък на международната стопанска система и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от международния Брутният вътрешен продукт, даващ претовареност на над 313 млн. души по света.

В България той основава към 13 на 100 от брутния вътрешен артикул и е измежду водещите стопански браншове.

Работим настойчиво страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните към този момент световноизвестни зимни и морски курорти и прелестни плажове, осведоми министърът. Според нея страната следва да бъде открита и с благосъстоянието си на минерални извори, СПА комплекси и голф стадиони на международно равнище.

На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически монументи и обекти, които вършат България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и просвета, разяснява министърът.

Разбира се, би трябвало да продължим да работим доста, с цел да доразвием капацитета си и тази година лансирахме самодейностите за основаване на Карта на стоте европейски туристически обекта и Общ Балкански туристически артикул, сподели министър Ангелкова.

Министерството на туризма създаде нова интерактивна уеб-базирана платформа и мобилно приложение, наречено iLoveBulgaria, което дава информация за значимите български туристически обекти. В развой на основаване е и Единната система за туристическа информация.

Тези и други сходни ограничения доведоха до следващите рекордни резултати за български туризъм, изясни министърът. Тя посочи, че през 2017 година общият брой туристически визити на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от популацията на страната. Според последните данни за 2018 година, задграничните туристически визити у нас са нарастнали с 31% по отношение на 2015 година, заяви още тя. И разяснява, че България, безспорно, се трансформира в конкурентна и привлекателна целогодишна дестинация.

Историческите направления като „ По пътят на коприната “, „ Ориент експрес “ и други са въодушевили доста пътешественици и могат да играят голяма роля за разпространение на районите, сподели зам.- генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе. И добави, че са нужни взаимни старания и продан на положителни практики и опит.

Сред целите на СОТ е да се генерира спомагателна добавена стойност за всички страни, гарантиране на сигурността на пътуванията, дигитализацията и нововъведенията в бранша, осведоми още Санклементе.

Той беше безапелационен, че този конгрес ще повлияе на развиването на туризма на национално и интернационално равнище.

Този конгрес е доста значим и ние би трябвало да знаем, че визитната картичка на туризма у нас е неговото културно завещание, съобщи Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии.

И подчертава, че България има своето справедливо място в международната просвета. Той благодари на министър Ангелкова за организирането на форума и поредните начинания в популяризирането на страната и историческите й благосъстояния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР