Българският износ за Индия се е увеличил близо два пъти

...
Българският износ за Индия се е увеличил близо два пъти
Коментари Харесай

Манолев: Стокообменът с Индия се увеличава, но може и повече

Българският експорт за Индия се е нараснал близо два пъти от 2016 година до момента. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и Суреш Прабху, министър на търговията и промишлеността, оповестиха от Министерството на стопанската система.

През 2016 година експортът ни за Индия нараства с 83%, достигайки 114 млн. щ.д. Тенденцията се резервира и през първите единадесет месеца на 2017 година, като същият индикатор отбелязва нарастване от 16% и се равнява на 103.4 млн. щ.д. Водещи стокови групи в износа ни са пшеница, принадлежности и апарати за химични и физични разбори, предавателни апарати за радиотелефония, уреди за ръководство и електрическо систематизиране, разнообразни метали, машини и апарати за обработка на каучук и пластмаси, и други

„ Въпреки позитивната наклонност на повишаване през последните години, стокообменът към момента не дава отговор на капацитета на двете страни “, акцентира Александър Манолев. По думите му редица български артикули имат капацитет да участват по-осезаемо на индийския пазар: парфюмерия и козметика; артикули на химическата промишленост; авточасти и автокомпоненти и други Специално внимание бе обърнато и на капацитета за износ на селскостопански артикули и храни за азиатската страна – износът на селскостопански артикули за индийския пазар нараства над шест пъти на годишна база, до 36.7 млн. щ.д. Това нарастване се дължи главно на осъществените количества пшеница и на бобови зеленчуци, само че в него капацитет за по-голямо наличие имат и продуктите вино, мляко, млечни артикули, месо и месни артикули, модифицирана храна, плодове и зеленчуци, гъби, билки и други

По време на срещата бяха разисквани ограничения за поощряване на партньорството сред компании от двете страни и за увеличение на вложенията. Двамата се сплотиха към мнението, че един от най-хубавите способи индийският бизнес да бъде осведомен за капацитета и опциите на българските експортьори е присъединяване в профилираните търговски панаири и изложения. Като браншове с капацитет за привличане на индийски вложения в България бяха дискутирани автомобилостроенето, машиностроенето, осведомителните и информационни технологии, туризъм, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия, и други

Индийско-българската бизнес камара и Американската комерсиална камара провеждат огромна конференция „ IT Hub Connect 2018 “, която ще се организира в края на март 2018 година в София под патронажа на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и за която се чака присъединяване на високо равнище от индийска страна. Това стана ясно по време на среща сред зам.-министър Александър Манолев и Аджай Пракаш, заместник-министър на електрониката и осведомителните технологии.

„ Вече има редица образци в ИТ бранша на български компании, сполучливо разрастващи бизнес в Индия, и на индийския компании – в България. Това е основа за задълбочаване на съдействието сред нашите две страни в този толкоз значим бранш на стопанската система “, акцентира Александър Манолев. По време на срещата бе маркирано, че България разполага с най-бързо развиващия се ИКТ бранш в Югоизточна Европа, а Индия е втори максимален експортьор на осведомителни технологии и услуги в света. През последната година тази промишленост в азиатската страна е осъществила доходи в размер на 160 милиарда щ. д. Двамата се сплотиха към мнението, че има сериозен капацитет за съдействие в него, включително и за отговаряне на световните провокации пред международните стопански системи с все по-масовото дигитализиране на редица браншове.

Индия е 9-ият търговски сътрудник на Европейския съюз като през 2016 година износът ѝ за Общността възлиза на 37,8 милиарда евро, а вносът– на 39,3 милиарда евро. Очаква се след подписването на Споразумение за свободна търговия с Европейски Съюз да се даде нов подтик на икономическите връзки. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Александър Манолев с госпожа Руши Гханашиам, заместник-министър на външните работи на Индия.

„ Приоритет за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е задълбочаване на партньорството с трети страни в областта на търговията “, акцентира Александър Манолев. Той изрази подготвеност да се работи за създаване на всеобхватно българо-индийско партньорство, включително в подтекста на стратегическото партньорство Европейски Съюз - Индия. Сред обсъжданите тематики по време на срещата бе и увеличаващият се брой туристи от азиатската страна и значимостта за въвеждане на облекчения при пътешестване.

Тази година в България да се организира двустранна комисия по отбранителната промишленост, бе разисквано на среща на зам.-министър Манолев с Аджай Кумар, заместник-министър на защитата. Дискутирана бе и опцията събитието да се организира по време на някое от огромните изложби на отбранителната ни промишленост, с цел да могат на място те да се срещнат и с достиженията ни в тази област.

В рамките на визитата си в Индия зам.-министър Манолев организира срещи и с министъра на външните работи М. Дж. Акбар, със заместник-министъра на търговията и промишлеността Рита Теаотия, а във диалозите присъединяване взеха и посланикът ни в Индия Петков Дойков, ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Ню Делхи Илия Деков, и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР