Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до временния главен прокурор Борислав

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до временния главен прокурор Борислав
Коментари Харесай

Целят да разрушат демократичния правов ред. Правозащитници искат разпускане на Възраждане

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов в понеделник, в който се упорства за за разформироване на проруската националистическа партия " Възраждане " като противоконституционна.

Сигналът е подсилен от над 120 души с дейна гражданска позиция и е изпратен още до омбудсмана Диана Ковачева и ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

БХК показва редица образци за обществени прояви на членове на " Възраждане " и техните последователи през последните години, с които съгласно правозащитниците те " целят да разрушат демократичния правов ред в България ".

Описани са случаи, в които се твърди, че партията е нарушила Закона за политическите партии и конституцията, а водачът ѝ Костадин Костадинов и негови съидейници са подбуждали към принуждение или са правили такова.

Сигналът визира държанието и позициите на " Възраждане " по тематики като ограниченията против пандемията от COVID-19 , войната на Русия против Украйна, бежанците , чужденците, етническите малцинства , ЛГБТИ общностите , както и работата на публицистите и свободата на словото .

Едно от цитираните изявления на Костадинов е във връзка с протестна акция малко след началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 година, когато български жители оставиха послания срещу съветската експанзия по фасадата на Паметника на Съветската войска.

Във връзка с това на 27 февруари Костадинов написа в профила си във Facebook, че " май и у нас ще се наложи да проведем денацификация ". Това е отпратка към лъжливите изказвания на Кремъл, че Русия е почнала войната, с цел да " денацифицира " Украйна.

Костадинов употребява думи като " психодесни ", " хуманоиди ", имащи потребност от " психодиспансеризация ", във връзка с протестиращите български жители, а в коментар под същата обява споделя, че Белене - евентуално става дума за концентрационния лагер от времето на комунистичесия режим, скоро ще приема " посетители ".

Цитирани са редица обидни изявления във връзка с ромското малцинство, сирийските бежанци, както и бежанците от Украйна, които Костадинов назовава " укро-орки ", " терористи " и " туристи ".

В сигнала на БХК са представени също апели на Костадинов от 2021 година за навлизане на български жители в Народното събрание и " гражданска война " по отношение на ограниченията на управляващите за ограничение на разпространяването на ковид.

Искането за разформироване на " Възраждане " става факт близо седмица, откакто Софийският областен съд възобнови делото против Костадинов за разпространение на погрешна информация, с която може да провокира суматоха. Тогава Костадинов сподели, че въведените ограничаващи ограничения са " агитация за отклонение на вниманието и не са в полза на жителите ".

В края на юни Софийската градска прокуратура, че е упълномощила инспекция дали народен представител в 49-тото Народно заседание е подбуждал към принуждение, дискриминация или ненавист, като по информация на Свободна Европа става въпрос точно за Костадинов.

По-рано през годината последователи на “Възраждане ”, проведени от локални структури и депутати на партията, три пъти в три разнообразни града. Те. Също по този начин депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да приказва от парламентарната естрада и заплашваха с физическа разпра депутата Манол Пейков.

На 14 юли Софийската градска прокуратура по сигнал за антисемитски фотоколаж, споделен в групата на " Възраждане " в Телеграм.

В. " Сега " напомня, че по закон партиите могат да бъдат разпускани с решение на Конституционния съд, с което са оповестени за противоконституционни, както и с решение на Софийския градски съд по особено произвеждане, което се инициира от прокуратурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР