Българският футбол е в голяма криза.Това заяви футболистът Димитър Бербатов

...
Българският футбол е в голяма криза.Това заяви футболистът Димитър Бербатов
Коментари Харесай

Димитър Бербатов пред CNN: Българският футбол е в голяма криза

" Българският футбол е в огромна рецесия ".

Това съобщи футболистът Димитър Бербатов пред Си Ен Ен.

Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го води в топ-лигите на Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, където отбелязва повече от 250 гола и печели 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство до момента.

Четири години откакто приключи кариерата си, Бербатов има огромни упоритости да промени футболния пейзаж в родната си България.

" С моя екип - Стилиян Петров, Мартин Петров, всички някогашни футболисти - взехме решение, че би трябвало да променим нещо в родината. И започнахме да се борим за тази смяна. "

Но смяната към този момент се оказва мъчно постижима, изключително - споделя някогашният състезател на " Манчестър Юнайтед " - до момента в който Българският футболен съюз (БФС) и актуалният президент Борислав Михайлов са заобиколени от редица кавги.

Си Ен Ен напомня оставката на президента на БФС Борислав Михайлов след абсурда на мача с Англия през 2019 година, завръщането му, както и конгреса, на който той победи Бербатов през 2021 година и поради който към момента се водят правосъдни каузи.

" В професионалната си кариера съм бил побеждаван, вкарвал съм голове, пропущал съм голове, губил съм борби ", споделя Бербатов. " Когато всичко е било направено по разпоредбите, няма какво да кажеш. Но когато не е, би трябвало да сигнализираш, с цел да видят какво се случва ".

В последна сметка от БФС показват, че всичко в конгреса е било съгласно разпоредбите.

Си Ен Ен отбелязва и абсурда с мачът сред България и Унгария, и митингите, които се зародиха към него.

Мачът в началото беше изместен от София в Пловдив, а по-късно върнат назад в българската столица с предупреждение от няколко дни. Съобщава се, че смяната се дължи на строителни работи на стадион " Христо Ботев " в Пловдив.

Промяната на мястото на осъществяване на мача беше поискана поради риск за сигурността, обвързван с митингите на почитателите. В последна сметка мачът беше изигран при закрити порти заради " нараснал риск от публични вълнения ", оповестиха от УЕФА.

" Очевидно е, че системата не работи, тъй като от 2005 година до през днешния ден не сме съумели да се класираме за нито едно огромно състезание ", споделя Бербатов.

" И това ви демонстрира по какъв начин се ръководи футболът у нас. Когато националният тим е лицето на федерацията и няма огромни шампионати, на които да отиде да играе, това е сигнал, че футболът не се ръководи по верния метод. "

Бербатов показа, че той и екипът му са обиколили страната три пъти, като са показали на клубовете в България своята визия за ръководството на футбола.

" Замръзнали сме във времето ", добавя той. " Все още сме в 94-та година. И считаме, че нещата би трябвало да се случват точно по този метод. Не, в този момент е 2023 година Нещата във футбола са напълно разнообразни и това желая да покажа на хората ".

Той споделя, че екипът му е пратил сигнали до УЕФА и ФИФА по отношение на конгреса. Бербатов съобщи, че президентът на УЕФА Александър Чеферин е изразил терзания за обстановката, когато двамата са говорили преди. От друга страна централата на ФИФА, по думите му, към момента не е дала отговор на настояванията на неговия екип.

От Си Ен Ен попитали УЕФА за диалога на Бербатов с Чеферин, само че не получили отговор.

В свое изказване обаче от УЕФА декларирали, че " в никакъв случай не е изразявала угриженост във връзка с изборния развой в БФС ".

В изказването се споделя още: " Можем да потвърдим, че УЕФА е получила от господин Бербатов досие, съдържащо голям брой документи, свързани с този въпрос. Нашата администрация деликатно прегледа тези документи, само че не откри нищо съмнително или неправилно.

Бербатов съобщи, че остава предан на задачата си, убеден, че той е индивидът, който може да донесе позитивна смяна в българския футбол.

" Ще успеем, в това няма подозрение ", прибавя той. " Ще отнеме известно време, а в този момент са нужни две години напред-назад, напред-назад. Това не е нещо, което обичам да върша, а което съм заставен да върша. Надявам се, че ФИФА и УЕФА ще се разсънят и ще се опитат да проведат следствие ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР