Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация

...
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация
Коментари Харесай

Земеделците: Протестите започват в понеделник с блокиране на гранични пунктове и главни пътища

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация " Копа – Коджека ", приканва за кротичък митинг и земеделските производители да не се поддават на провокации, оповестиха от организацията.

В позицията на съюза се отбелязва, че митингите са демократично средство за изложение на позиция и отбрана на ползите във всяка страна член на Европейски Съюз. Според Георги Стоянов, ръководител на Българският фермерски съюз, точно поради неналичието на разговор, за първи път от години целият бранш излиза дружно на общ митинг

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за анулацията на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна, показват от Българският фермерски съюз. Те прибавят, че Инициативният комитет, в който влизат организациите у нас, формулира претенции към ръководещите, измежду които е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна.

Другите им претенции са да бъде изплатен до 30 септември цялостният размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане вследствие на  войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта. Настоява се и за неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи. Протестиращите желаят и обезпечаване на нужните средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протестните дейности в страната и столицата ще стартират от 18 септември на разнообразни места, като ще включват блокиране на гранични пунктове и основни пътища , се показва в известието.

Инициативният комитет разгласи и точките в страната, които предстоят да бъдат блокирани:
Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „ Борис Гюдеров “), Брезник (ул. „ Ангел Коцелянов “);Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.
В събота аграрни производители още веднъж потвърдиха протестната си подготвеност, а министър председателят Николай Денков насочи втора покана за среща с техни представители, откакто от сектора отклониха първата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР