Българският език е класиран на едно от водещите места по

...
Българският език е класиран на едно от водещите места по
Коментари Харесай

Кога се пише „Ви“ с главна буква и кога с малка?

Българският език е класиран на едно от водещите места по компликация от Института за задгранична работа (FSI), ангажиран с класиране на езиците по компликация съгласно  времето, належащо на един англоговорящ, с цел да овладее професионално даден език. Заедно с гръцки, иврит, хинди и няколко десетки сложни езици българският е избран като език от категория IV – висока степен на компликация при преодоляването му, като по-трудни от него са единствено няколко езика, избрани като категория  V, измежду които арабски, японски, корейски, китайски и мандарин.

Това надалеч не значи да се успокоявате, че грешите, пишейки на родния си език, както и да употребявате класацията като опрощение за грешките си. Да се научите по кое време се написа Ви с основна писмен знак да вземем за пример надалеч не е толкоз мъчно, колкото очаквате или смятате, тъй че може да положите старания, да запомните няколко простички правила, събрани в шепа фрази, и да овладеете това елементарно предписание в езика ни.

Кога се написа „ Ви “ с основна писмен знак

„ Ви “ се употребява с основна писмен знак при учтива форма на послание най-често в формалната сфера на другарство и в формалната писмена връзка.

Каня Ви на изявление за свободната служба в поверената ми компания.

Това надалеч не значи, че служебните писма  и имейли са единствената сфера на приложимост. Може да употребявате учтивата форма и в онлайн връзка по неслужебни и съвременни канали като Вайбър, Месиндръж, Facebook и други. Там формата значи демонстрация на почитание и поръчка за опазване на дистанцията и поддържане на професионалното отношение.

Подобни неофициални канали се използват едвам от броени години като форма на публична връзка, заради което използването на „ Ви “ с основна писмен знак не е ясно и законово дефинирана там, само че мощно ви предлагаме, в случай че поддържате връзка през Facebook с клиенти и сътрудници, също да е в учтива форма, в случай че употребявате точно такава в служебните писма.

Подобна е и използването на „ Вас “, „ Ваш “, „ Вие “, като разпоредбите за „ Ви “ изцяло важат и за тях. Нещо повече – учтивата форма се използва и когато се отнася за двама или повече души, т.е. и в множествено число.

Скъпи клиенти, молим Ви да пазите касовите си бележки.

Често допускани неточности при приложимост на „ Ви “

Понякога, даже когато знаете по кое време се написа „ Ви “ с основна писмен знак, може да е мъчно да определите дали в дадената преписка, в случай че тя не е публична и изведена от компанията, следва да употребявате основна или дребна писмен знак. Тук писано предписание няма, в случай че кореспонденцията не е публична. Но има положителни практики, рекомендации и неписани правила.

Ако поддържате връзка с клиентите си закачливо и на „ ти “ в обществените мрежи и в комерсиалната си мрежа,  в случай че марката и браншът разрешават сходна неофициална среда и връзка, може да не употребявате учтивата форма и да пишете ви, вие, вас с дребни букви. Това е избор на жанр на връзка на марката и той е самостоятелен и персонален. Не е съществено и професионално обаче банка или институция да поддържа връзка на ти с клиенти и сътрудници, до момента в който личният състав на новия бар е напълно предстоящо да го прави. Колкото по-високопоставено е лицето, с което споделяте, колкото по-сериозна е институцията, колкото по-ясно желаете да покажете професионално отношие, както и почитание, толкоз по-често би трябвало да предпочитате учтивата форма „ Ви “.

Инфо: Actualno.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР