Българският евродепутат Радан Кънев се обяви за пълна промяна на

...
Българският евродепутат Радан Кънев се обяви за пълна промяна на
Коментари Харесай

Радан Кънев поиска ЕС да преосмисли Зелената сделка - да запазим въглищата и ядрената енергия |

Българският евродепутат Радан Кънев се разгласи за цялостна смяна на така наречен " Зелена договорка " и опазване на производството на ток от въглища. 

Според него в изискванията на нападателна война на Путин против Украйна, пакетът от ограничения за опазване на околната среда би трябвало да бъде съществено преосмислен и изменен. Също по този начин Кънев счита, че в този момент е значимо да се търсят лични газови източници и да се развива нуклеарната енергетика с доставки на гориво от снабдители, разнообразни от Русия.

Ето и цялата му позиция, оповестена във Facebook:

Днес в Комисията по околна среда (ENVI) ще има спор с Вицепрезидента на Европейска комисия по Зелената договорка Франц Тимерманс, в който ще вземам участие.

Позицията ми е, че в изискванията на нападателна война, която Путин води против Украйна, Зелената договорка и пакетът FitFor55 би трябвало да бъдат съществено преосмислени и променени, в следната посока:

- Основният приоритет на Европейски Съюз би трябвало да бъде цялостна енергийна самостоятелност от Русия и сигурност на доставките, в това число краткотрайно запазване/възобновяване на производството от въглища*, лични газови източници и опазване на нуклеарната енергетика с нужни ограничения за самостоятелност от съветски доставки на гориво;

- Запазване и усилване на задачите на Зелената договорка за енергийна успеваемост, развиване на ВЕИ, създаване на различни горива;

- Спиране на увеличението на обсега на въглеродните квоти и на намаляването на свободните квоти, което би нараснало в допълнение енергийните сметки. Те и в този момент са прекомерно високи, поради експанзията на Путин. Високите цени на силата и инфлацията дават задоволително мотивация за търсене на различни технологии (което е задачата на ETS) и пълнят бюджета през Данък добавена стойност и акцизи.

Друг значим приоритет е свързаността сред всички енергийни мрежи в Европа (електрически, газови) за поддържане на доставките. Важно е Енергийният съюз да бъде " възроден " и да се създадат стъпки за присъединение на Обединеното кралство и Норвегия към него.

*Подчертавам, че това не е нова моя позиция. Въглищата са стопански, обществено и екологично проблематичен източник на сила, само че неминуем запас във военно време - тази позиция заех още в края на 2019г. на семинар, който проведох в София. Просто тогава " военно време " звучеше за множеството наблюдаващи като фикция...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР