Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е и зам.-председател

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е и зам.-председател
Коментари Харесай

Емил Радев призова за по-строг контрол върху транспортирането на животни в ЕС

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е и зам.-председател на интергрупата за отбрана на животните в Екологичен потенциал, взе присъединяване в полемика в комисията по петиции на Европейския парламент по отношение на проблемите, свързани с превоза на живи животни в и отвън рамките на Общността. Радев изрази терзанието си от неналичието на подобаващ надзор и съществуването на по-строги правила, които да подсигуряват хуманно отношение към животните.

„ Проблеми с превоза на животни има и те са съществени. Транспортирани животни, изключително през лятото, умират заради забавени митнически процедури. Никой не може да ме убеди, че неналичието на надзор не спомага за това ", съобщи Радев в отговор на немски евродепутат, съгласно който наличното законодателство и надзор са на равнище, а петицията би трябвало да бъде затворена. Евродепутатът дефинира като обезпокоителен обстоятелството, че всяка година по границите умират от ден на ден животни. В самата петиция, подадена от немски жител, се твърди, че на граничните контролни пунктове липсва надзор, а способените органи разрешават животните да бъдат държани дълго време в камиони, без вода и храна. Според цитираните данни сред 2010 и 2015 година при 247 случая в 13 държави-членки са открити нарушавания на Регламент 1/2005 година във връзка с отбраната на животни по време на превоз.

„ Петицията би трябвало да остане отворена. Проблем има и той съществува от години ", посочи Емил Радев. Той прикани да се одобри по-ефективно законодателство, а на граничните пунктове да се упражнява по-добър надзор. „ Друг вероятен вид за разрешаване на казуса е и привличането на повече страни, които да подпишат Конвенцията за отбрана на животните по време на интернационален превоз. За страдание, към момента има доста държави-членки на Европейски Съюз, както и трети страни наоколо до нашите граници, които не са го създали ", добави българският евродепутат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР