Българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки от ВМРО нападна колегите си

...
Българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки от ВМРО нападна колегите си
Коментари Харесай

Спряха Сугарев на сръбската граница, Джамбазки обяви Западните покрайнини за окупирани

Българският евродепутат реакционер Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация атакува сътрудниците си в пленарната зала в Брюксел, въпреки да разгласи, че ги усеща като близки другари.

Това стана на спор, отдаден на огласения часове по-рано пакет за разширение на Европейски Съюз за 2023 година От него стана ясно, че само с Турция към този момент не могат да бъдат водени договаряния за участие.

Нападките на Джамбазки бяха към Сърбия и Северна Македония.

„ Вие в този момент говорите какъв брой демократична, какъв брой прозападна и европейска е Сърбия. А безусловно преди час 4-ма български жители – двама народни представители и един ръководител на партия - са спрени на българо-сръбската граница и не могат да влязат да видят българите, българското малцинство в окупираните Западни български околности. И ви запитвам дали това е народна власт, дали са европейски полезности “, съобщи той.

В групата обаче няма нито един сегашен народен представител. Спрени бяха писателят Едвин Сугарев, който е някогашен консул в Ниш, съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди (бивш депутат), съпартийката му Мария Цветкова и Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет „ Западни околности “.

Българите са пътували за Босилеград за показване на книгата „ Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните околности “ на Едвин Сугарев. Представянето е било планувано като част от възпоменателна вечер във връзка 8 ноември – Деня на Западните околности. Според Ньойския контракт те са предадени на Кралството на сърби, хървати и словенци, прекръстено по късно на Югославия. Днес тези територии се намират в Сърбия.

След това Джамбазки атакува и Северна Македония, а около нея - и част от сътрудниците си в залата:

„ Ако се абстрахираме от платените пробелградски и прокремълски балалайки, които чуваме тук, в залата, се запитваме къде отиде вписването на българите, хърватите и останалите общности в конституцията на Северна Македония? Те трябваше да са вписани преди година, нали? Но това не се случи, тъй като там има просръбски, проруски сили, които ви лъжат. Не знам за какво се връзвате на тези неща За част от сътрудниците знам – петолъчката приказва доста, само че това е друга тематика. “

Илхан Кючюк от Движение за права и свободи и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) похвали отчетите за напредъка на страните кандидатки.

„ Но не бих прибързал да кажа, че това е толкоз историческо решение. Историческо е от позиция на това, че се приема за първи път. Но тук сме приемали доста други исторически решения и те са оставали просто на хартия “, посочи той.

Кючюк прикани депутатите да помислят съществено по какъв начин тези страни могат да бъдат интегрирани в Европейски Съюз. И добави, че би трябвало да бъдем реалисти – разширението няма да стане през днешния ден и на следващия ден.

„ Но би трябвало да им дадем задоволително ясни послания и съответни стъпки и дейности, с цел да покажем най-много на жителите им, че те ще принадлежат към Европейски Съюз “, приключи Кючюк.

Независимата унгарска евродепутатка Кинга Гал от партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан прикани договарянията да стартират единствено с тези страни, които са изпълнили предварителните условия, сложени от Европейската комисия. Тя иронично поздрави своя съотечественик – еврокомисаря по разширението Оливер Вархей, за рекомендацията за договаряния с Украйна. По думите й Киев не е подготвен за това, защото не е извършил 4 от общо 7-те условия на Брюксел.

Категорично срещу каквото и да било разширение се изрече нидерландският реакционер Михил Хоохевеен.

" Европейски Съюз няма потребност да се уголемява, задоволително огромен е към този момент. Много пъти се случва госпожа Урсула фон дер Лайен да си сътвори миг на внимание. Тя прекрачва своите пълномощия и подминава страните членки. В Нидерландия няма вкус за разширение. Ние към този момент плащаме най-големия принос на глава от популацията. По-нататъшното разширение ще усили тази сметка. Комисията ни споделя, че в случай че не се разтеглим, тези страни ще се извърнат към Русия или Китай. Единствената причина, заради която това се случва, е, че ние даваме празни обещания. Не е нужно да интегрираме тези страни, с цел да подобрим икономическите и дипломатическите взаимоотношения. Единственото, което това разширение ще аргументи, е дезинтеграция. “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР