Българският дневен ред е по-различен от европейския. Ние имаме да

...
Българският дневен ред е по-различен от европейския. Ние имаме да
Коментари Харесай

Иво Христов: Ако жертваме социалната държава, ще загубим всичките си постижения

Българският дневен ред е по-различен от европейския. Ние имаме да решаваме фундаментални национални въпроси- като правовата страна, законността, битката с корупцията и връщането на правилото на разделянето на управляващите. Това сподели претендентът за евродепутат от листата на „ Българска социалистическа партия за България “ Иво Христов в изявление за радио Фокус. Той добави, че това са диспути от началото на 90-те, които всички сме мислели за решени. „ Те последователно започнаха да ерозират по време на ръководството на ГЕРБ. Към днешна дата няма разделяне на управляващите, имаме, меко казано, противоречива независимост на словото, а за правда е мъчно да се приказва “, сподели още Христов.

Кандидатът за евродепутат разяснява, че България е част от Европейски Съюз и би трябвало да действаме без комплекси. Той добави, че страната ни би трябвало да се интегрира в новата европейска защита, в случай че тя получи някакъв процес. По думите му, по тази тематика, обаче, държавното управление е пасивно. Иво Христов бе безапелационен, че българските евродепутати би трябвало да не престават да бъдат съответни в своите гласувания - там, където се изисква сплотено, национално гласоподаване.

„ В акцията влязохме през българската вътрешна политика, а не през европейските тематики - и в това няма нищо неприятно. Нашата вътрешна политика към този момент е част от европейската и не й е непозната “, сподели още Иво Христов. Той разяснява, че корупцията, която е проблем, разпознат от Европа и подложен под наблюдаване, става ясно и към този момент е мъчно да не бъде забелязвана.

„ Мониторинговият механизъм не дава никакъв резултат, с годините той се политизира и се трансформира в инструмент за поддръжка от страна на ЕНП към ГЕРБ. Непосредствено след последния отчет, който бе пояснен позитивно от околните до властта медии, гръмнаха свадите „ Апартаментгейт “, къщите за посетители и доста други, които опровергаха констатациите на отчета ", разяснява още Христов. Кандидатът за евродепутат добави, че българската фантазия да влезем в Шенген евентуално няма да се сбъдне, тъй като следва той да бъде преформатиран. „ Френският президент изиска предоговаряне на Шенген, тъй като в настоящия си тип той не действа “, напомни Христов.

Иво Христов бе безапелационен, че Българска социалистическа партия има национална задача на тези избори – да провокира предварителни избори, тъй като настоящето ръководство е пагубно за демокрацията в България. „ Скоро вместо избори ще имаме демократична бутафория и одобряване на назначенците на ГЕРБ на всички равнища “, съобщи той.

„ Основната рецесия в Европейски Съюз е процедурата по Брекзит, която остава неразбираема и блокира съюза. Заедно с нея имаме едно институционално запушване на съюза “, сподели още Иво Христов. Кандидатът за евродепутат от листата на левицата разяснява, че френският президент Макрон нееднократно е казвал, че Европейски Съюз действа мъчно с актуалните страни членки. „ Същевременно, обаче, той води диалози, тук-там и договаряния, с други страни претенденти за участие - в посока Турция и Западните Балкани. В резултат на това, Макрон дава избрани очаквания и някакъв неразбираем предстоящ небосвод на всички претенденти, които не е в положение да извърши “, добави Христов. Той съобщи, че каквито и обети да се изричат за това, че Европа би трябвало да реализира своята географска целокупност в границите на Европейски Съюз, ясно е, че тя не е подготвена за това.

Доскорошният началник на кабинета на президента разяснява, че Брекзит е въпрос, който рано или късно би трябвало да бъде завършен, даже и без постигането на съглашение сред Англия и Европейски Съюз. „ След това ще можем да се върнем към рутината на съюза – икономическите въпроси, въпросите по защитата и общата външна политика, които напредват доста постепенно. Освен това, в кратковременен проект след евроизборите, е належащо да се образуват болшинството в новия Европейски парламент и Европейската комисия. Това ще бъде мъчно, освен тъй като новият Екологичен потенциал ще бъде много по-шарен, само че и тъй като бъдещата Европейска комисия ще се образува постепенно “, изясни той.

Иво Христов сподели още, че полезностите на Европейски Съюз не са сбъркани, той е добре заложен, само че с годините се е отдалечил от първичния план, който не е единствено стопански. Той добави, че Европейски Съюз като план е достигнал своята зрялост към 2000-та година и от този момент той не съумява да реши проблеми- като обща външна политика и обща политика по защита и сигурност, които по думите му ще занимават и през идващия мандат европейските институции. „ В последните години виждаме, че Европа няма куража и волята да постанова своите условия на външнотърговските си сътрудници. Европа е задоволително мощна стопански, с цел да може да слага условия – да вземем за пример да отхвърля да внася артикули, създадени от детски труд. Вместо това, в името на конкурентоспособността, Европейски Съюз жертва личните си обществени достояния. Европа без обществената страна не би била същата. Ако жертваме обществената страна, ще загубим всичките си достижения “, заключи Иво Христов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР