Българският бизнес, правителството и неправителственият сектор трябва да са много

...
Българският бизнес, правителството и неправителственият сектор трябва да са много
Коментари Харесай

Петър Витанов: Властта трябва да работи активно, за да извлече ползи за хората и бизнеса от декарбонизацията на транспорта


Българският бизнес, държавното управление и неправителственият бранш би трябвало да са доста дейни в идните месеци, с цел да стане сполучлив заложеният от Европа преход за декарбонизация на превоза. Това сподели ръководителят на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов, който взе участие в полемиката „ Настояще и бъдеще на българския авто парк “.

„ В навечерието сме на приемането на законодателството за декарбонизацията на превоза, което ще засегне живота на всеки българин в идващите години “, означи Витанов, който е координатор в Комисията по превоз и туризъм в Екологичен потенциал.

„ Българите живеем с две години по-малко от междинния европеец поради мръсния въздух. На идната промяна би трябвало да се гледа като на опция да се направи софтуерен скок, да се разкрият нови работни места, които по калкулации на бизнеса у нас ще са над 50 000 “, добави Петър Витанов.

Той уточни, че в България няма автомобилостроене, каквото в Словакия, Чехия, Германия или Франция. Българските компании създават съставни елементи, за които ще продължи да има пазар. Според него би трябвало да има тласъци за потребителите, само че те да са ориентирани в вярната посока.

„ В българското държавно управление има и много консервативни гласове и се основава усещането, че те бранят повече немските, в сравнение с българските ползи “, добави Витанов.

В полемиката участваха зам.-министрите на превоза и електронното ръководство, а основен комисар Калоян Драганов от Групово дело „ Национална полиция “ изнесе статистика, че по време на пандемията има сензитивен растеж на покупката на коли, създадени преди 20 и повече години, което води до в допълнение замърсяване на въздуха и заплаха от произшествия по пътищата.

„ Електрификацията на частния превоз лишава години, само че когато се предизвиква, може да се случи. И се смята, че 2026 година ще е тази, в която стандартните коли ще изравнят цената на електрическите “, сподели още Витанов.

Петър Витанов взе участие и в откриването на 25-ия Автомобилен салон София 2022. На него няма щанд без електрифициран модел. За първи път на ревюто има повече коли с различно задвижване в сравнение с със общоприети мотори.

Провеждането на ревюто е и доказателство, че животът се връща към своя естествен ход след близо три години на пандемия, които се отразиха тежко на бизнеса и хората, сподели в умозаключение Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР