Българският бизнес отделя средно 441 часа годишно, за да отговори

...
Българският бизнес отделя средно 441 часа годишно, за да отговори
Коментари Харесай

Плащането на данъци в ЕС - най-сложно у нас и в Италия

Българският бизнес отделя приблизително 441 часа годишно, с цел да отговори на всички локални данъчни условия, което е с 12 часа по-малко по отношение на миналата година. Това обаче е доста над междинното по света - 238 часа. Така България продължава да пада в световната ранглиста Paying Taxes на консултантската компания PwC и Световната банка, като губи пет позиции и заема 97-о място от 190 страни. Единствената страна с по-лош резултат от България в съюза е Италия, която също губи позиции и се класира на 128-о място.

При изчисляването на тежестта и времето за администриране на данъчните условия PwC и Световната банка употребяват модел, който включва приблизително огромна компания с лимитирана отговорност, записана от жители на съответната страна, която има активност единствено на нейна територия и не се занимава с импорт и експорт. Когато се мери времето, належащо за заплащане на налозите, се включва попълването на заявления, обработката им от администрацията, както и възобновяване на надвнесен налог, обжалване и проверки.

Резултатите на България съвсем не се трансформират по отношение на предходната година. Общата оценка на страната е 72,3 точки от оптимални 100 при 72 предходната година. Времето, нужно да се спазят всички данъчни условия, се съкратява с 12 часа до 441 часа. Най-много лишава изпълняването на условията, свързани с отчитането на налози от личния състав - нужни са 250 часа годишно (86 приблизително за света).

Плюс за страната е релативно ниската обща данъчна тежест по отношение на облагата на фирмите. Тя леко се усилва през 2018 година - от 27,7% през 2017 година до 28,4%, само че остава една от най-ниските в Европейски Съюз след Румъния (20%), Люксембург (20,4%), Хърватия (20,5%), Кипър (22,4%), Дания (23,8%) и Ирландия (26,1%). Повишението в България идва от разноските за личен състав, където евентуалната причина са по-високите заплати. Тази година Бахрейн измества обичайния водач в класацията - Хонконг, с резултат 100 от 100 и едвам 22,5 часа годишно, заделени от бизнеса за заплащане на налози, в Хонконг са 34,5 часа. Причината за скока на Бахрейн е съществуването на електронна система за изплащането на обществени осигуровки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР