Българския лекарски съюз активно участва в дигитализацията. Изключително много се

...
Българския лекарски съюз активно участва в дигитализацията. Изключително много се
Коментари Харесай

БЛС: Преди 16 октомври 2023г. са издадени 44 000 електронни рецепти


Българския лекарски съюз интензивно взе участие в дигитализацията. Изключително доста се тревожим, когато нещо се прави не по верния метод и в нарушаване на права на обособени групи от популацията, в това число и на лекарите, тъй като това би довело до неуспех за тактиката за цифровизация. На 16 октомври 2023г. влезе в действие възбраната за издаване на хартиени предписания за антибиотици, и от този момент до момента българските лекари са издали 204 230 предписания, като по тях осъществяване продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164.

Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по време на конференция на тематика: „ Защо по този начин въведената електронна рецепта няма да ограничи продажбата на антибиотици и няма да е сполучлива в битката с антибиотичната устойчивост? ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Преди 16 октомври 2023г. са издадени 44 000 електронни предписания ", добави доктор Маджаров.

Той изясни какви са компликациите за издаването на електронни предписания, с които се сблъскват лекарите. " Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат опция да издадат предписания. Това са 70% от лекарите. Безплатно мобилно приложение може да бъде употребявано единствено в случай че имаш регистрирани лечебно заведение и електронен автограф, тъй като няма опция за генериране на на QR код ", разясни той.

Д-р Маджаров разяснява, че единствено 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели предписания, и запита какво се случва с останалите 442 аптеки. " Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на процедура към този миг е единствено на равнище изписване на рецепта ", разяснява той.

Председателят на БЛС уточни, че упорстват за връщане на паралелното потребление на двата типа предписания. " Възстановяване на паралелното потребление на хартиена и електронна рецепта да е за избран интервал от време. През това време хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й ", настоя той. Освен това БЛС упорства за въвеждане на ефикасен надзор от страна на страната на доставката и складовите наличия в аптечната мрежа за действително съпоставяне отпуснати и налични лекарства.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов изясни каква е разликата сред свободната продажба на медикаменти и тези, които са по НЗОК.

" Електронната рецепта по НЗОК беше въведена първо като електронен документ, които се обменя сред разнообразни институции без да има хартия. БЛС и всички лекари участваха интензивно в този развой, и той се осъществя първи, само че там има една доста огромна разлика. Първо, при този тип разпределяне на лекарства пациентът посещава лекаря, подписва се на амбулаторния лист, и отива и си взима медикаментите от аптеката, НЗОК заплаща на аптеката цената на тези медикаменти или разликата чак когато тя бъде изпълнена тъкмо. Когато се изписват медикаменти в тази електронна, както я нарекохме " бяла " рецепта, там пациентът заплаща съответната сума и си отива. Тук надлежният надзор остава само там, той се случва в аптеката. На 15 000 електронни предписания, които все още се издават главно за лекуване на диабет и с антибиотици, до октомври има 800 инспекции, като те изрично не са били ориентирани единствено към метода на разпределяне. Разлика сред електронната рецепта по НЗОК и тази е главно в неналичието на надзор при втория тип. Ние сме за безспорен надзор и бистрота ", уточни той.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР