Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия

...
Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия
Коментари Харесай

16 млн. евро компенсации за зърнопроизводителите ни заради безмитния внос от Украйна

Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като отплата поради залежалата им продукция след безмитния импорт на украинско зърно. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев, който се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена, оповестява Българска национална телевизия.

Той уточни, че у нас има огромни количества украинско зърно и неосъществено българско, което удостоверява, че страната ни e наранена повече от другите страни в Европа от украинския импорт.

Зърнопроизводителите посрещнаха министъра с поредна обсада с трактори и комбайни на основния път Плевен - Русе край Горна Студена.

Гечев означи, че позицията на протестиращите против безмитния импорт на зърно от Украйна, който подбива българските пазари, съответствува с позицията на страната ни. Той увери, че са положени всички старания обстановката да бъде изменена, само че все още подобен механизъм няма.

Министърът съобщи, че този път Европейска комисия е реагирала най-малко отчасти на българските претенции. Той уточни, че три страни ще получат средства във връзка с европейската взаимност.

По негови думи предварителните числа във връзка с България са 16 млн. евро, които ще бъдат употребявани за спомагателни дотации за спешното предпазване.

Зърнопроизводителите обаче са безапелационни, че тази помощ няма да ги избави от банкрути.

Те упорстват и за смяна на Стратегическия проект за развиване на бранша, защото съгласно тях той обрича дребните и междинните производители на банкрут.

Земеделският министър се съгласи със земеделците, само че изясни, че тази година е преходна за осъществяване на проекта и никой от тях няма да предстои на наказания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР