Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за

...
Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за
Коментари Харесай

Цветанов: Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за сигурност

Българските закони са съответни, несъответстващо е ръководството на системата за сигурност през последните години.

Това сподели някогашният вътрешен министър и ръководител на Републиканци за България Цветан Цветанов в във връзка с случая с убития български граничар в региона на село Голям Дервент.

По думите му последните произшествия на които сме очевидци са заради липса на управнически опит или идея за сложно решение на проблемите, които има през днешния ден.

„ Искам да изкажа съболезнования към околните на починали граничен служител на реда и мога да кажа по информацията която излиза от медиите, че граничният чиновник 2013-2014 година постъпва на работа в Гранична полиция и за годините до 2022 той е натрупал много опит и е бил от най-опитните, които са работили по защитата на външната граница на Европейски Съюз и респективно на българо-турската граница.

Това значи, че професионализмът е бил на едно положително равнище, само че си задаваме въпросът дали граничните служители на реда и всички патрулиращи чиновници на българската граница са задоволително добре обезпечени “, попита Цветанов и добави, че с изключение на подготовка на състава би трябвало да има и съвременно техническо съоръжение.

Бившият вътрешен министър сподели, че не знае дали джипът, с който са патрулирали е имал термовизионна система. „ Не знаем фактически дали е имало опция да бъде осветлен секторът, в който служителят с фенер е отишъл да го освети. Това са неща, които би трябвало политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи да понесат своята отговорност и да дадат отговор на всички тези въпроси “, безапелационен е той.

„ Винаги, когато има дадена обстановка първото като реакция е да бъдем безкомпромисни към сходни дейности и да се създадат законодателни промени. Никой не приказва за нещата, които да имат предпазен резултат и да понижим риска за чиновниците, които са на границата и излагат своя живот, опазвайки я. Тук би трябвало да се мисли за вид за цялостна промяна на ръководството на външните граници на Европейски Съюз и това е заложено във всички разпореждания и тактики на съюза и Европейска комисия. Точно тук би трябвало да се търси опцията за интегриран метод за видеонаблюдение на цялата българо-турска граница, тъй като сухопътната граница е 274 км. Представете си какъв брой цифров състав би трябвало да бъде командирован или назначен, с цел да може физически да бъде оборудвана с нужното наличие на  такава една тук-там непроходима цялостна с растителност територия “, сподели Цветанов.

Според него единственото решение, което е без конкуренция прието от всички европейски експерти по защита на външната граница на Европейски Съюз е, че би трябвало да се върви към съответната рационализация и така наречен промяна и въвеждането на цифрови осведомителни системи. „ За страдание България отстъпва 2012, 2013, 2014 и 2015 година имаше планове, които бяха за интегрирано видеонаблюдение. Те бяха построени със средства от Европейска комисия, само че в следствие видяхме през 2015 – 2016 година, когато имаше засилен миграционен напън, че в тези региони интегрираните осведомителни системи в действителност са отвън строя, тъй като механически не са били обезпечавани и поддържани “, напомни Цветан Цветанов.

„ Каквото и възпиращо оборудване да бъде построено постоянно ще се намерят благоприятни условия за прекосяване през него. Решението за мен е доста добра съгласуваност с турските управляващи и с Европейска комисия, с цел да може да има съгласуван метод за застраховане на външната граница на Европейски Съюз, на тези най-уязвими зони каквито са Гърция и България сега.

С сходни възпиращи уреди няма да бъде решен напълно казусът. Когато има създаване на сходно оборудване ще има съответните политически престрелки кое е надеждно, кое не –  дали на Орешарски, дали на Борисов. Аз считам, че би трябвало да има цели, които да бъдат свързани с опцията да се построи съответна система за сигурност с съвременно техническо съоръжение на състава “, добави някогашният вътрешен министър.

„ При невъзможността да се сформира устойчиво държавно управление това значи, че сигурността ще бъде уязвима. Трябва да се търси надпартиен метод и да може да се изведат съществени цели, към които да се причислят и да ги поддържат всички политически сили без значение от тяхната политическа принадлежност. Националната сигурност и това което имаме през днешния ден като обстановка – подложени сме на миграционен напън, има война която се води от съветския агресор в Украйна, това значи, че ние би трябвало да си обезпечим сигурността с съответен метод и ограничения, и с ясна политическа воля по тази причина което би трябвало да се направи.

Политическото опълчване не играе позитивна роля за сигурността в бранш „ Сигурност “ и във всяка една област, която е част от националната сигурност имаме съществени проблеми. При тази политическата турбулентност този проблем ще се задълбочава вместо да се позволява и да се дава решение на значимите въпроси, които стоят пред обществото “, сподели още Цветанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР