Българските власти все още не са установили кой е пилотирал

...
Българските власти все още не са установили кой е пилотирал
Коментари Харесай

Властите още не знаят кой е пилотът на самолета беглец

Българските управляващи към момента не са открили кой е пилотирал и дали е имало пасажери на борда на дребния аероплан, който преди 5 дни наруши въздушното пространство на най-малко 7 страни и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който разгласи, че Националната следствена работа е поела случая. 

Предстои на машината да бъде извъшрен още един отглед от екип от специалисти. Тя стои към този момент пети ден покрита с платнище и под полицейска защита. " Към момента самолетът е привързан към материалите по делото, само че следва да се огледа още един път - деликатно, точно, като още един път от него бъдат потърсени всевъзможни благоприятни условия - биологични, дактилоскопни и всевъзможни други следи ", изясни Сарафов пред bTV. Той сподели още, че следва да се обмени информация с другите страни, с цел да стане ясно къде е прелетял самолетът, от кое място е закупен и по какъв начин е зареждан.

" Категорично става дума за нарушение на въздушното пространство. Дали има опасност или не - това е предмет на нашето следствие. Ако такава фактически се откри според от транспортиран товар, от транспортирано гориво, дали самият аероплан би могъл да заплаши инфраструктурата или популацията на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното произвеждане ", уточни Сарафов.

" Сега " напомня, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни към 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.  В момента има към момента настояща публикация за продажба на самолета в английски уебсайт, а фотосите, които е показал купувачът са качени на уеб страницата през юни 2020 година. Обявената цена е 35 хиляди $. Като продавач на самолета в обявата е посочен 72-годишният авиатор капитан Брониус Заронскис, някогашен пълководец на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис съобщи пред " OFFnews ", че е продал самолета на компания от София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР