Българските туристически и рибарски сектори, както и представители на екологични

...
Българските туристически и рибарски сектори, както и представители на екологични
Коментари Харесай

Туризмът, рибарите и еколозите искат оттегляне на Закона за перките в Черно море

Българските туристически и риболовен браншове, както и представители на екологични организации упорстват признатият на първо четене Закон за силата от възобновими източници в морски пространства да бъде отдръпнат.

Браншовите организации изложиха голям брой причини за какво законът не трябва да бъде признат и по какъв начин перките вредят на рибите, морските жители, птиците и даже прилепите. Те съзряха лобизъм в текстовете и опит законът да бъде прокаран на мрачно в последния миг.

" Недоволството ни ескалира, когато имаше кръгла маса в Народното събрание при към този момент признат на първо четене закон, минал през комисии и пленарна зала. На тази кръгла маса уредниците не откриха за нужно да участват. Нямаше никаква полемика, имаше някакви организации, които се пробваха да обяснят, че всичко е наред. В закона най-малкото няма конкретика на какво разстояние ще са тези перки в морето. Липсата на връзка сред държавно управление и бизнес води до неодобрение в браншовете и ще има последици, в случай че не се отдръпна този закон. Ако би трябвало ще излезем на улицата. Ние би трябвало да си отговорим на въпроса може ли и би трябвало ли изобщо в Черно море да има такова нещо. Защото в случай че политиците се вслушат в множеството негативни мнения, в това число на европейски институции може би ще схванат, че този закон не е за България и нашето черноморие. Нищо не е непременно “, сподели ръководителят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той бе безапелационен, че всичките изследвания демонстрират, че там, където има такова нещо, няма туризъм. И прикани потенциалът на специалистите да бъде употребен. Йордан Господинов от Асоциация на производителите на рибни артикули " БГ ФИШ " също акцентира, че никой не се обърнал към тях. Той добави, че асоциацията е внесла мнение срещу този закон, само че никой не му е обърнал внимание.

" Искам този закон да бъде изтеглен. Никъде не се загатва за риболова. Риболовните полета са точно там, където ще се построяват перките. Всички туристи желаят да ядат нашите типове риби. Хотелиерите държат да се доставят с качествена риба. Този законопроект носи риск ", добави Господинов.

Според Ирина Матеева от Българско сдружение за отбрана на птиците с изключение на рибарския бранш ще бъдат наранени и потоците на птиците. Тя е на мнение, че ветрогенераторите към този момент са контролирани в Закона за възобновимите енергийни източни и не е необходим обособен закон за тях. Матеева посочи, че с изключение на водолюбивите птици, които се изхранват в морето, има и доста мигриращи птици. Според нея за тях ветрогенераторите са в допълнение и мъчно затруднение. Освен това вятърните електроцентрали попадат по пътя на мигриращите типове - " Виа Понтика ".

Красимира Катеничарова от Сдружение " Човек-Природа-Живот " акцентира, че на нито една публична страница, ангажирана с инсталирането на ветрогенераторите, не написа дали съществуват вреди и какви тъкмо.

„ Лопатките на ветрогенераторите са направени от специфични смоли, които работят под 20 години, като няма използвана и евтина процедура за тяхното преработване. Освен това практиката демонстрира, че роторите на ветрогенераторите се загробват непосредствено в морето благодарение на хеликоптери. Имаме информация за такива случаи в Норвегия. Освен това има инфразвук, който на никое място не е разказан. Не е ясно и какъв ще бъде резултатът върху човешкото здраве. За производството на тези уреди се отделя и огромен въглероден отпечатък ”, каза Катеничарова.

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров бе безапелационен, че решения се взимат без политиците да се допитват до засегнатите страни.

“Перки от порядъка на 150-300 м. височина, ситуирани тук-там от 1 до 30 км. Защо не беше не по-малко от 30 км? Сегашните ръководещи няма да ги има, само че нашите генерации и всички ние на тази маса ще плащаме последните от техните решения ”, разяснява Атанас Димитров.

Той добави, че всички браншови организации са “за ” зеления преход, само че не са “за ” защитаването на лобистки ползи. “Призоваваме този законопроект да бъде отдръпнат и като се прави нещо сходно да се организира публично разискване ”, уточни Димитров. Той разкритикува и държанието на НПО-та, които са се оповестили в поддръжка на законопроекта и дефинира отношението им като “арогантно ”.

Емил Милев от Сдружение " Черноморски изгрев " също се разгласи изрично за отдръпване на закона. „ Никъде в отчета не се загатва риболовство, екология и така нататък Риболовните кораби няма да могат да влизат в тези паркове, ще има и охранителна зона. Туризмът не може без нас и ние не можем без туризма. Ако законопроектът не бъде отдръпнат, идващото решение е прекосяването към протестни дейности “, сподели Милев и сподели карта на местата за лов на риба, които попадат тъкмо в зоните на перките.

Димитър Куманов от Сдружение „ Балканка “ сведе голям брой причини по отношение на вредата върху флората и фауната на Черно море и се разгласи за протестни дейности, в случай че законопроектът не бъде отдръпнат. Петко Цветков от Българска фондация " Биоразнообразие " съобщи, че с изключение на на рибите и птиците, перките вредят и на прилепите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР