Българските системи за контрол на разходването на европейски средства ще

...
Българските системи за контрол на разходването на европейски средства ще
Коментари Харесай

Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

Българските системи за надзор на разходването на европейски средства ще бъдат тествани за способността им да улавят спор на ползи. Това заяви генералният шеф на Генералния секретариат на Европейската комисия Марк Леметр пред Комисията за бюджетен надзор на Европейския парламент в петък.

" В проектите ни за одит през идната година са четири страни - Полша, България, Кипър и Малта ", сподели Леметр, отговаряйки на въпрос по какъв начин Комисията управлява разходването на европейски средства.

Директорът изясни, че четирите страни са подбрани въз основа на оценка на риска. Той уточни, че Полша е включена, защото е най-големият адресат на средства по кохезионните фондове на Европейски Съюз. Кипър и Малта ще бъдат обследвани поради разбор на най-големите бенефициенти на европейски средства, който е посочил висока централизация на средствата към няколко огромни частни получатели. Комисията желае да ревизира дали това не е обвързвано с нарушаване на разпоредбите. Леметр не уточни съответна причина за включването на България в групата от проверявани страни. Одитите ще бъдат направени на място през 2022 година

Марк Леметр заяви на депутатите, че Чехия евентуално ще отнесе до Съда на Европейски Съюз случая с премиера Андрей Бабиш, където Еврокомисията откри спор на ползи.

След като оглави чешкото държавно управление през 2017 година, Бабиш трансферира на два доверителни фонда ръководството на своя холдинг " Агрофет " - един от най-големите получатели на европейски средства в страната. Одит на Еврокомисията и следствие на ОЛАФ откриха обаче, че той е траял да упражнява надзор върху ръководството на фондовете и по този начин е бил в спор на ползи. Бабиш отхвърля обвиняванията. Европейската комисия обаче заяви през август, че няма да изплаща фактури по европроекти на чешки бенефициенти с холдингова конструкция, защото контролните механизми в страната не са в положение да уловят съществуването на спор на ползи.

Според Леметр Брюксел и Прага имали друго пояснение на чешкия закон за спор на ползи, който беше признат точно поради Бабиш.

" Изглежда Чехия желае да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз. Да забележим дали ще го създадат. Междувременно сме взели ограничения да не получават финансиране и чакаме удостоверение, че системите за надзор ще употребяват нашата интерпретация на чешкия закон ", съобщи Марк Леметр пред евродепутатите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР