Българските съдилища ще могат да конфискуват в полза на държавата

...
Българските съдилища ще могат да конфискуват в полза на държавата
Коментари Харесай

Промени в НК: Конфискуват колата при шофиране в нетрезво състояние

Българските съдилища ще могат да к онфискуват в интерес на страната колите на водачите, които карат след приложимост на опиати и алкохол . Това към този момент е реалност след измененията в Наказателния кодекс, които са оповестени в „ Държавен вестник “. Припомняме, че някогашният основен прокурор Иван Гешев беше направил сходно предложение, само че конфискацията трябваше да се случва на над 2 промила алкохол, до момента в който прокараното е за над 1.2 промила при първо нарушаване и н пъкъл 0.5 промила при второ , написа „ Automedia “.

Въпросните промени са заложени в новата алинея 5 към член 343б , която гласи:

„ В случаите по алинея 1 – 4 съдът лишава в интерес на страната моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на закононарушението и е благосъстоятелност на дееца, а когато деецът не е притежател – да присъди равностойността му. “

Ето и кои са 4 случая , описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

  1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се поставят също 1 до 3 години затвор и санкция от 200 до 1000 лв..
  2. Ако към този момент сте осъждани по точка 1, при наново нарушаване с над 0.5 промила още веднъж се лишава автомобилът, и се постановат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лв. санкция.
  3. Ако управлявате автомобил след приложимост на „ наркотични субстанции или техни аналози “. Тук наказванията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция.
  4. При рецидив по точка 3 наказването е конфискация, 1 до 5 години затвор и санкция от 500 до 1500 лв..

Експерти споделиха подозренията си по алинея 3 заради ненадеждността на тестванията за опиати , употребени от Министерство на вътрешните работи, откакто стана ясно, че има случаи на положителни поради използването на безобидни лекарства. Настоящата система за тестване демонстрира позитивен резултат даже при човек, който е пушил марихуана преди повече от седмица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР