Българските представители в Европейския парламент са на различна позиция доколко

...
Българските представители в Европейския парламент са на различна позиция доколко
Коментари Харесай

Български евродепутати за двустранния протокол към договора с РСМ

Българските представители в Европейския парламент са на друга позиция до каква степен двустранният протокол към контракта за другарство и добросъседство със Северна Македония ще бъде в действителност поръчител , че западната ни съседка ще съблюдава уговорките си по документа. 
Президентът Румен Радев беше безапелационен - България упорства за писмени гаранции , че Северна Македония ще се придържа към уговорките си. Очаква се протоколът да бъде направен през ноември.

Двустранният протокол вероятно би дал спомагателни гаранции и за двете страни, че договорът от 2017 година ще бъде изпълнен в своята целокупност, счита докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент и евродепутат от „ Обнови Европа “ Илхан Кючюк. Според него това ще бъде „ помощен инструмент “.

„ Явно е, че имаме потребност от спомагателен инструмент, който да ни върне на полето на прагматичната политика “.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов е на мнение, че това е метод въпросът да се реши. Въпреки съществуването на контракт, имаме обосновани аргументи да считаме, че договорът не беше изпълняван от страна на Северна Македония, акцентира той.

Витанов вижда във всеки спомагателен писмен документ, който дава гаранции за съблюдаване на контракта, е „ форма за решение на актуалната обстановка “.

На противоположно мнение е евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Ковачев. Никакъв лист хартия не е задоволителен , отбелязва той.

„ Ние подписахме и беше утвърден договорът за общата история, който след това Зоран Заев интерпретира като обща история на цяла Европа и на цялото човечество на тази земя “, разяснява Ковачев.

„ Само само двустранен протокол няма да бъде задоволителен, само че при всички положения е добра стъпка “, акцентира евродепутатът от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. По думите му по двустранния документ би трябвало да има гаранции от трета страна – да вземем за пример европейска институция.

Всички изразени отзиви по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР