Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока

...
Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока
Коментари Харесай

Силни послания от София за борба с двойния стандарт при храните в ЕС

Българските консуматори ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена . Това стана ясно по време на днешния конгрес на високо ниво, отдаден на двойния стандарт при храните, който се организира в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на .
Бих се срамувал доста, в случай че бях на мястото на тези вериги и тези производители, и в случай че има някоя страна, която да не ни поддържа, тъй като ужасно обидно звучи. Не ми е минавало през мозъка, че авторитетни компании могат да си разрешат да вършат сходни неща . Това съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка двойния стандарт на храните в Западна и Източна Европа. Не ви ли се коства безсрамие, терминът " народен усет " за бебета? Кой хитрец сподели, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло? Ние се отнасяме с доверие към вас (производителите на храни - бел. ред.), а внезапно се оказва, че нацията става все по-болна. България влага 5 милиарда за опазване на здравето и не престават хората да мрат от сърдечно-съдови болести най-вече в Европа. Не чаках, че може до такава степен да са се развили нещата във времето, съобщи Борисов. Аз ще направя по този начин, че на 16 и 17 май да направя по този начин, че каквото ядат българите, да го дам на моите сътрудници, разясни още министър председателят.

Българските консуматори ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена . Това сподели министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова. Тя се разгласи срещу тази процедура и сподели, че е извънредно време да бъде прекъсната. „ Трябва да потвърдим, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделяне на първа и второкласен, всички консуматори сме равни. Равенството се показва във всяко едно отношение “, съобщи Павлова. Тя изясни, че по време на форума акцентът няма да е единствено върху храните, а и всички останали артикули. Министърът уточни, че с изключение на храна с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на проучване.
„ 43% от продуктите се продават на доста по-висока цена. Тук приказваме за завишение сред 43 и 87% спрямо цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички би трябвало да се обединим, че това е дискриминация и е обидно “, разяснява тя.
В България изследването демонстрира, че това е един от проблемите с най-голяма заинтригуваност и е подложен преди всичко. И по тази причина с него се занимават всички институции. Трябва да се постави завършек на тази процедура и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете – Вера Йоурова ще постави завършек на тази процедура.
Лиляна Павлова сподели, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко. „ В българското мляко има на половина фосфор, калий, калций. Питам се какво пият децата ни? “, сподели още министърът. Тя акцентира, че в млечния шоколад, който се продава у нас освен има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които с изключение на, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас.

" Абсолютно е неприемливо в Съюза жители с равни права, да се усещат третирани като че ли са второкласен консуматори и заради това - второкласен жители ", съобщи българският комисар по цифровизация Мария Габриел. Тя е уверена, че с помощта на новите технологии, ние можем да имаме по-добра проследимост на храните. Затова проследимостта на продукта от производителя до пазара може значително да бъде ускорена от новите технологии. Двойните стандарти при храните нямат място в обединена Европа, която се гради върху единение, сподели още Мария Габриел.
Не би трябвало да има консуматори от втора класа в Европейски Съюз, безапелационна бе европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова. Желаем европейските консуматори да виждат справедливостта на Европа. Аз съм майка и баба и двойният стандарт по никакъв начин не ми харесва и съм извънредно разочарована. Не би трябвало да има консуматори от втора класа в Европейски Съюз и с цел да се вкара правдивост, се въвличам персонално, с цел да се преустановят тези дискредитиращи практики “, съобщи още Йоурова.
Идва краят на двойният стандарт при храните, съобщи националният омбудсман Мая Манолова по време на дебата за двойният стандарт при храните. Горда съм, че това обръщение ще прозвучи от София в границите на Българското председателство. Честно е да признаем, че не беше елементарно, съпротивата - голяма, поддръжката - алегорична, акцентира Манолова. Срещу нас стояха големи стопански ползи, зад нас - нарушените права на 100 млн. жители, живеещи в Централна и Източна Европа. Разделението е сред огромните корпоративни ползи на част от транснационалните компании и правата на жителите. Ще стоим до край зад идеята за прекратяването на двойния стандарт при храните. Има воля за смяна, просто не би трябвало да се отхвърляме, безапелационна бе Мая Манолова. Тя предложи обединен европейски орган, който да се бори против измамите при храните и разяснява, че е допустимо този " европейски ОЛАФ " да бъде със седалище в София.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР