Българските политици осъдиха остро нападението с ракети и дронове над

...
Българските политици осъдиха остро нападението с ракети и дронове над
Коментари Харесай

Политически реакции в България след атаката на Иран срещу Израел

Българските политици осъдиха остро нападението с ракети и дронове над страната Израел тази нощ. Използвайки обществените мрежи те приканиха за понижение на напрежението в Близкия изток и възпиране от приложимост на мощ.

От администрацията на президента Румен Радев осведомиха, че той следи със угриженост развиването на спора в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в района следва да се въздържат от по-нататъшна приложимост на мощ, се показва в позиция на Президенството, изпратена до медиите. 

" Държавният глава е в непрекъснат контакт с българското държавно управление и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските жители в Близкия Изток и при нужда за тяхната евакуация от района ", показват от президентската институция. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е безапелационен, че спомагателната ескалация на спора в Близкия изток не трябва да бъде допускана.

" Осъждам остро дръзкото нахлуване с ракети и дронове, което Иран предприе по отношение на Израел тази нощ ". Това написа в персоналния си профил в обществената мрежа Фейсбук водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

" Допълнителната ескалация на спора в Близкия изток, до която дейностите на Иран ще доведат, не би трябвало да бъде допускана. Ние поддържаме нашите израелски другари в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си ", написа Борисов. 

За деескалация на напрежението в региона приканиха в взаимна декларация и от ПП-ДБ.

" Късно нощес Иран стартира военна интервенция против Израел като изстреля десетки дронове и балистични ракети против страната. Смятаме офанзивата за безотговорна и неоправдана, рискова за мира и сигурността в целия район ", се споделя в позиция на ПП-ДБ във връзка ескалацията на напрежението в Близкия изток. 

От групировката споделят още, че подкрепят правото на Израел да отбрани суверенитета си, само че насочиха и призив за " деескалация и симетрични дейности и от двете страни, с цел да не прерасне спорът в огромна районна война ", оповестиха от обединението.

От Левицата изразиха силно безпокойствие от разширението на военните дейности в Близкия Изток.  " Призоваваме за възпиране и за попречване на по-нататъшна ескалация на споровете в района. Всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на напрежението и реализиране на резистентен мир ". Това написа в персоналния си профил във Фейсбук водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов изрази поддръжката си за хората в Израел. " Няма потребност да им поисквам мощ, тъй като историята е посочила, че те я имат в голямо количество ”, написа той във Фейсбук.

В позицията си той акцентира активността на ислямския фундаментализъм. Според него договарянията с представители на радикалния ислям са нереалистични. " Аятоласите от дълго време ръководят тази, другояче толкоз прелестна и богата, страна и това, което се случи нощес, беше напълно разумно. Ако някой си мисли, че може да се договаря с радикалния ислям, е или добряк, или профан ”, написа Слави Трифонов. 

Коментарът на водача на партия " Възраждане ” Костадин Костадинов за ракетната офанзива към Израел засегна българската външна политика. Той се запита къде е писана позицията, споделена от Министерство на външните работи в обществената мрежа Х.

За следващ път следим двойните стандарти във външната политика на България. Тази позиция изрази във Фейсбук водачът на Политическа партия " Възраждане ” Костадин Костадинов във връзка обстрела с ракети и дронове към Израел от Иран тази нощ.

" Терористичната израелска офанзива против иранското посолство в Дамаск беше подмината с цялостно безмълвие, до момента в който закономерният и предстоящ ирански отговор към Израел беше неотложно наказан от Министерство на външните работи в обществената мрежа Х в 3:46 измежду нощ с позиция единствено на британски език. Това поражда следния логически въпрос: къде тъкмо е написана позицията, в българското външно министерство или в американското посолство ”, написа Костадинов. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР