Българските национали по биатлон вече от над месец водят подготовка

...
Българските национали по биатлон вече от над месец водят подготовка
Коментари Харесай

Владо Илиев: С руските треньори вече работим на ниво като световните сили

Българските национали по биатлон към този момент от над месец водят подготовка с новите треньори. Александър Касперович и Виталий Норицин се причислиха към състезателите ни през юли в Беларус. Ограничения поради ковид попречиха да дойдат в България за първия лагер през юни. Касперович е старши треньор на националите, а Норицин дава отговор за стрелковата подготовка. В момента тимът е на Белмекен. “24 часа” се свърза с единствения българин, който е печелил орден от международно - Владимир Илиев, с цел да го разпита какви са усещанията му от смяната в щаба.

- Владо, по какъв начин върви сработването с новите треньори?
- Нормално. Когато и от двете страни има експерти, нещата се получават. Ние и на първия лагер на Белмекен работихме по направена от тях стратегия. В Беларус те се срещнаха с тези от нас, с които до този миг не бяха го създали. Лично аз се познавам и с двамата треньори отпреди. За всеки от нас е формиран самостоятелен проект.

На базата на това какво му липсва се подчертава върху какво да се работи в допълнение. Мога да кажа, че се отнасят с схващане към всичко. Не те задължават да правиш избрани неща. Обсъждат с теб и по този начин се върви в една посока.

Както споделих към този момент, Касперович и Норицин са експерти в цялостния смисъл на думата. Старши треньорът постоянно се е интересувал от българския биатлон. Затова и се познаваме. Били сме съперници, в този момент работим дружно. И двамата обичат България и са настроени другарски.

- Какво се промени в метода на подготовка?
- О, тук може да се приказва доста. Промени се главно. И функционално, и методически. Тренировките са цялостни с нови детайли. Бих споделил, че са 70 % разнообразни. Работи се на равнище като при международните сили в биатлона - вярно и целеустремено. Има мисъл в тренировките.

Преди не бе по този начин по отношение на това, което се правеше в други тимове. В търсенето на високи резултати се води подробна статистика и с нея се работи за възстановяване на слабите места, което към този момент загатнах.

- При теб до какво би трябвало да докара това?
- До по-голяма непоклатимост, най-много в стрелбата. През първата половина на предишния сезон имах мощни резултати и вървях добре в класирането за международната купа. След това обаче последва спад. Но това си остава за предишния сезон.

Сега работим крепко и имам вяра, че може по-често да има предни класирания За мен задачата е с общия път, по който вървим с тези треньори, да реализира такива и на олимпиадата в Пекин през 2022 година

- Физически по какъв начин се чувстваш и какво следва като подготовка?
- Чувствам се идеално. Нямам никакви физически проблеми. На Белмекен се качихме на 5 август и ще останем до 28-и. На 3 или 4 септември би трябвало да заминем за Германия. Там ще упражняваме в Руполдинг.

Има вид да участваме в държавното на Германия по летен биатлон. Всичко това обаче следва да се посочи поради ситуацията с ковид. В момента съветски жители не може да влизат в Германия. Ако този проект не се реализира, ще заминем още веднъж за Беларус и за Русия.

- Обсъждал ли е треньорът Касперович с тима вероятно завръщане на отказалия се от биатлона Красимир Анев.
- Не. Ако желае да се върне, несъмнено ще ни каже.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР