Българските музеи се спасяват сами? Какви са необходимите законодателни промени

...
Българските музеи се спасяват сами? Какви са необходимите законодателни промени
Коментари Харесай

Българските музеи се спасяват сами – защо и как?



Българските музеи се избавят сами? Какви са нужните законодателни промени по отношение на дигитализацията на културно завещание? Кой се опасява от виртуален музей и до каква степен той е в спор с действителния? Това са част от тематиките във втората от поредицата майски полемики в ефира на стратегия " Христо Ботев ".

Музеите се избавят сами – за какво?

 Доц. Венета Ханджийска (вляво) и доктор Екатерина Цекова


“Държавата (и в частност Законът за културното наследство) отбелязва, че би трябвало да има цифровизация и дефинира какво значи “дигитализация на културно завещание “, само че стопира до такава степен, не продължава с това по какъв начин би трябвало да се направи тя.

Говоря за закона, може би би трябвало да има някакъв подзаконов акт, някаква разпоредба за това, която към момента не е основана, която да даде структурата за тази всеобща цифровизация на културното завещание във всичките негови области и подразделения. Да покаже по какъв начин да се случи то в характерните музеи, архивите и библиотеки – това липсва “, споделя в “Нашият ден “ доцент Венета Ханджийска , шеф на Регионалния исторически музей София, и добавя:

Дигитализацията не би трябвало да е самоцел, би трябвало да има доста ясно дефинирани правила – какво цифровизираме, по какъв начин го цифровизираме и какво ще стане по-късно с този цифров артикул. “

“За мен отговорът на въпроса – за какво се оправяме сами – се крие в това, че сме прекомерно разнообразни по сред си . Не като тема, а като форма на основаване, на послушание към разнообразни министерства и институции. Това дефинира и формата на финансиране “, казва  в “Нашият ден “ доктор Екатерина Цекова , шеф на Националния политехнически музей, и прибавя:

“Темата за дигитализацията е поставяна от доста години, стига ненапълно и завършва, само че ние в нашия музей взехме решение, че дългото очакване няма да ни помогне. Решихме да се насочим и да закупим един артикул, който донадградихме с наше присъединяване, тъй че да бъде подобаващ за цифровизация. Това е дребна система, към този момент четвърта година работим, само че сме на първия стадий – по-скоро да съхраним нещата. Не сме стигнали още до виртуално им показване. “

 Проф. доктор Павел Стоев

“Ние от Националния природонаучен музей сега имаме настоящ план за цифровизация, който е по Европейската пътна карта за научна инфраструктура. Този план се случи, благодарене на обстоятелството, че ние сме част от тази интернационална организацията на природонаучните музеи в Европа, където стартира процесът за дигитализиране на естествените мостри в огромна част от музеите в Европа, а ние се включихме в него.

Ние сме прегледен образец за това по какъв начин сами се спасяваме. Това, което вършим, не е цифровизация, планувана по направление на Министерство на културата, а различен вид “, споделя в “Нашият ден “ проф. доктор Павел Стоев , шеф на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.
 Д-р Красимир Косев

“Не можем да избягаме от международните трендове – цифровизация, цифровизация – това е бъдещето. Реално, ние се занимаваме с цифровизация от десетилетия, използвайки програмите на нашите сътрудници, защото членуваме в интернационалните организации. Що се отнася до това, което се планува в Министерството на културата, преди да се стигне до цифровизация, би трябвало да има едно доста съществено проучване на културното наследството .

В Градинско парково изкуство да вземем за пример нещата са, меко казано, трагични, има един човек в НИНКН, който седи там, с цел да утвърждава капиталови планове. Няма ги тези групи, които преди време фактически се занимаваха с проучване и паспортизация на наследството, споделя в “Нашият ден “ доктор Красимир Косев , шеф на Университетски ботанически градини към Софийския университет " Св. Климент Охридски " и акцентира:

Въпросът за виртуалните музеи върви към момента като спор . В Европейския консорциум на ботаническите градини да вземем за пример това продължава да се разисква. “















Какъв е сполучливият модел за цифровизация на музеите, чуйте цялостната полемиката в звуковия файл.
Снимки: БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР