Българските моряци на борда на пленения кораб Галакси Лийдър са

...
Българските моряци на борда на пленения кораб Галакси Лийдър са
Коментари Харесай

Ситуацията в Червено море: Какво се случва с отвлечените моряци?

Българските моряци на борда на пленения транспортен съд " Галакси Лийдър " са добре - това удостовери за предаването на Българска национална телевизия " Денят стартира " журналистът Александър Тодоров от " Маритайм.бг. " Както през вчерашния ден ви съобщихме, българската онлайн медия е съумяла да влезе в контакт с представители на йеменските бунтовници. Пред Тодоров представителят на хутите не е изключил опцията сънародниците ни да бъдат освободени. " Галакси Лийдър ", с български капитан и помощник-капитан, беше похитен на 19 ноември, последваха серия от набези в Червено море, които станаха причина в петък Съединени американски щати и Англия да нанесат въздушни удари против Йемен.

Журналистът Александър Тодоров от " Маритайм.бг " описа за Българска национална телевизия, че поддържа връзка с от края на ноември - седмица откакто корабът " Галакси Лийдър " беше отвлечен от хутите. По думите му, плавателният съд, на борда на който са двама българи, продължава да се намира на пританище " Ходейда ". Преди дни още веднъж се свързал с представител на хутите, който декларирал, че бунтовниците нямат проблем с България или друга страна, която не взе участие във войната сред Израел и " Хамас ".

" Ние нямаме никакъв проблем с България. Може би ще преглеждаме този въпрос през идващите дни, в случай че има опция да се върнем в страната си, само че сигурно се стараем и поставяме старания да свърши казуса в Газа напълно и те и корабът да си тръгнат ", съобщи Насрeдин Амер, представител на йеменските бунтовнции хути.

Тодоров получил увещание, че българските моряци са в положително здраве, както и че наскоро още веднъж са получили опция да беседват със своите близки. 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишият старши помощник-капитан Данаил Веселинов бяха измежду отвлечените на 19 ноември на борда на " Галакси Лийдър ". Зактовен край крайбрежията на Ходейда, товарният транспортен съд беше трансфорат в туристическа атракция от хутите.

" След като предадохме апел от фамилиите за освобождение на моряците Амер съобщи, че този въпрос по всяка възможност ще бъде прегледан на най-високо равнище в придвижване " Ансар Аллах " защото хутите схващат, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също по този начин Алмер съобщи, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в действие, макар въздушните удари ", сподели Александър Тодоров - публицист от " Маритайм.бг ".

Тази заран американската войска заяви, че е обезвредена ракета, изстреляна от хутите против бойния транспортен съд " USS Laboon ". При случая няма потърпевши. По-рано от Вашингтон отхвърлиха изказванията на Йемен, че в неделя вечер са осъществени нови удари. В ранните часове на 12 януари американски и английски самолети нанесоха въздушни удари против позиции на бунтовниците в Йемен. Поразени бяха цели на няколко места, в това число в столицата Сана и в пристанищния град Ходейда.

От Белия дом обявиха, че не желаят война с Йемен, само че не биха се поколебали да подхващат по-нататъшни дейности в отговор на нападенията в Червено море. Британският външен министър Дейвид Камерън дефинира ударите като " нужни " и добави, че Лондон е подготвен да продължи интервенцията в района, в случай че английски кораби бъдат атакувани. От 19 ноември хутите са нападнали минимум 27 задгранични кораба.

" За нас предприемането на военни дейности беше последната допустима реакция на нападенията на хутите. Ударите, които нанесохме, бяха с стеснен периметър и против ясно определени точки, само че бяха и безусловно нужни ", съобщи Дейвид Камерън, министър на външните работи на Англия.

Кризата в Червено море даде отражение и върху международната стопанска система - насилственото отклонение от нормалния маршрут на комерсиалните кораби, докара до повишаване на редица артикули. Два от автомобилните колоси оповестиха, че краткотрайно стопират производството на някои от моделите си, а огромна английска верига за хранителни артикули не изключи доста повишаване на част от асортимента си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР