Българските концертни вечери в Ню Йорк имат вече 12 сезона,

...
Българските концертни вечери в Ню Йорк имат вече 12 сезона,
Коментари Харесай

Галаконцерт в Карнеги хол - Ню Йорк, посветен на оперната прима Стефка Евстатиева

Българските концертни вечери в Ню Йорк имат към този момент 12 сезона, в които взискателната американска аудитория се е срещала с редица български композитори и реализатори, имала е допир с защита българска музика, основана както от класиците, по този начин и от наши съвременници.

Тринайсетият сезон ще бъде открит с галаконцерт на 10 октомври 2017 година по към този момент открита традиция - в Weill Recital Hall на влиятелния комплекс " Карнеги хол ". Изпълненията ще бъдат на Дейвид Чан, Джеси Милс и Георги Вълчев - цигулка; Кенджи Бънч - виола; Джоел Нойес и Карен Узунян - виолончело; Анна Стойчева и Лора Чекоратова - пиано.

Събитието ще бъде доста особено, тъй като с него ще бъде отпразнуван юбилеят на огромната българска оперна певица Стефка Евстатиева, която повече близо 30 години живее и работи в Ню Йорк, прави майсторски класове, взе участие в жури на интернационалните състезания, преподава в българското учебно заведение " Гергана ", в което е основала и детски хор. Примата интензивно взе участие в организирането на Българските концертни вечери в Ню Йорк от самото им основаване.

Пианистката Лора Чекоратова гостува в предаването " Алегро виваче " по стратегия " Хоризонт " и описа за идния галаконцерт, както и за нова самодейност.

EuropeNow spotlight on Bulgaria ще показа някои от най-видните български създатели с интернационална популярност: писателите Георги Господинов и Елизабет Костова, композиторката Добринка Табакова, хореографката Ани Колиър, художника-експериментатор Хубен Черкелов. Организатори на събитието са фондация „ Елизабет Костова “, „ Български концертни вечери в Ню Йорк “, Колумбийският унивеситет и Американска фондация за България, с поддръжката на Георги Панайотов - дипломат на България в Организация на обединените нации.

В рамките на това събитие ще бъде оповестена и нова самодейност в поддръжка на младите български създатели – дотация за основаване на ново интердисциплинарно произведение на изкуството. 

Повече детайлности чуйте в звуковия файл - в изявлението с Лора Чекоратова.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР