Българските институции са длъжници на обществото, когато става дума за

...
Българските институции са длъжници на обществото, когато става дума за
Коментари Харесай

Бизнесът изпревари институциите в битката с мръсния въздух

Българските институции са длъжници на обществото, когато става дума за опазването на природата и налагането на нови стандарти в урбанизацията и човешките действия. У нас към момента няма задоволително ясна нормативна база, данъчни и законодателни начинания, които да подтикват жителите и бизнеса в опитите да се понижи нездравословното влияние върху въздуха, почвите и водите. Формално се ползва Нитратната инструкция на Европейски Съюз, която цели да понижи замърсяването на подземните и открити водоизточници с нитрати от аграрни генезис, не е ясно кой следи за нейното използване и кой реализира контрола. В резултат противозаконните торища са част от пейзажа на всяко българско село. Подобна е обстановката с въвеждането на условието за избран % био съставки в горивата.

Според предварителните планове до 2020 година 20% от дизела по бензиностанциите трябваше да е био. Това обаче надали ще се случи в българските вериги, тъй като съгласно доставчиците този съставен елемент помпа цената нагоре. А у нас управляващите са извънредно чувствителни по тематиката, тъй като имат под паника боязън от недоволството и митингите.

Заради публичния напън наподобява няма да сработи и концепцията колите, които замърсяват повече, да заплащат по-висок налог. Обяснението е просто -българите са небогати, без да са отговорни за това. А откакто са с невисок стандарт, от тях не може да се желае да бъдат виновни към природата и чистотата на въздуха. Централната и локалната власт към момента са на стадий прощъпалник, когато става дума за данъчни облекчения и други поощрения за притежателите на електрически и хибридни коли. А от дълго време е известно, че изгорелите газове от колите са втората най-важна причина за мръсния въздух в градовете.

Не се прави доста и по първия проблем - отоплението с твърдо гориво, което е източник номер 1 на фини прахови частици. В бюджет 2019 държавното управление планува с 40 млн. повече за енергийни помощи. Въпросът е, че те още веднъж ще излетят през комините на старите печки, тъй като енергийно бедните българи се отопляват точно с такива уреди. В същото време не са доста опитите на страната и локалните управляващи да влагат средства и старания, с цел да станат екологичните способи на отопление и климатизация на домовете по-достъпни за хората.

И до момента в който чака институциите да трансфорат решаването на казуса в собствен приоритет, бизнесът самичък пое по пътя на обществено виновните политики, с цел да обезпечи по-добро бъдеще на планетата. Миналия четвъртък редица компании участваха със свои презентации в полемиката на вестник „ Марица “ за положението на въздуха в затворени пространства. Днес ви описваме по какъв начин бизнесът все по-често залага на естествените материали и щадящи природата технологии, въпреки постоянно те да са по-скъпи от общоприетите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР