Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история и

...
Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история и
Коментари Харесай

България и Македония се разбраха за античността

Българските и македонските учени реализираха единодушие за античната история и реализираха сериозен прогрес за средновековието, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Препоръките на двете държавни управления за интервала на античността, който се учи от българските възпитаници в пети клас, а от македонските в шести, са признати от Смесената българо-македонска експертна комисия, която организира двудневно съвещание в Скопие.

Съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев, съобщи, че са признати всички забележки и от двете страни за интервала на античната история. Сега следва те да бъдат изпратени до държавните управления и те да работят според процедурата.

Проф. Георгиев съобщи, че България и Македония са създали сериозна крачка за съгласие и по средновековната история. През идващите два месеца ще бъдат прегледани всички забележки от македонските и българските учени и на срещата през септември ще бъдат признати и рекомендациите за средновековието.

Проф. Ангел Димитров, който е съпредседател от българска страна, съобщи, че двете страни са се договорили да имат още две или три срещи до края на тази година, с цел да се свърши работата с учебниците по праистория, древност и средновековие и да се стартира взаимната работа и разбор на учебниците за модерната ера. „ Може да наподобява малко за страничния наблюдаващ, че сме приключили работата за праисторията и античността. Разговорът беше професионален и крачката, която направихме не може да не бъде оценена. На идната среща можем да приключим и с разглеждането на средновековието “, безапелационен е той.

Според него когато се отнасяме професионално и отговорно към задачата, която е сложена в тази взаимна комисия, „ ние можем да създадем тези крачки напред, които могат да убедят освен държавните управления, само че и хората, че им оказваме помощ да станат още по-близки и да вървим в една и съща посока “.

По време на днешното съвещание българските и македонските учени са разискали и общото честване на Гоце Делчев. Проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обявиха, че е реализирано единодушие за личността на делото на Гоце Делчев. " Днешният ден беше напълно отдаден на Гоце Делчев. набелязахме местата, по които имаме единодушие ", сподели проф. Георгиев и добави, че са набелязани места и по които имат разлики.

И двамата са уверени, че те ще бъдат преодолени по време на идната среща, която ще се състои през септември. Проф. Димитров изрази убеденост, че ще се откри общ език за честването на Гоце Делчев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР