Българските граждани ще могат да влизат и пребивават до три

...
Българските граждани ще могат да влизат и пребивават до три
Коментари Харесай

МВнР: В Турция ще се влиза само с лична карта

Българските жители ще могат да влизат и обитават до три месеца в Турция без задгранични паспорти, а единствено с персонални карти. Това потвърди Министерството на външните работи пред " Сега ".

" Уведомяваме ви, че с указ на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с №5887 от 26.07.2022 година, обнародван в Държавен вестник от 27.07.2022 година, се вкарва опцията жители, които имат персонални карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция 90 дни в границите на всеки 180-дневен интервал, за туризъм или пренос. Решението е взето в съотсветствие с член 18 на Закон № 6458 за чужденците и интернационалната протекция ", оповестяват от външното министерство.

От Генералното ни консулство в Одрин осведомят, съобщи БГНЕС, че при извършени диалози с началника на ГКПП-Капъкуле и с кабинета на шефа на Областната дирекция по сигурността в Одрин, към сегашния миг към момента не са получени спомагателни инструкции за метода на прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт с персонални карти, издадени от Република България, като не е посочен и съответен период за влизане в действие на новия режим на прекосяване на границата за българските жители.

До разпространението на инструкции от Анкара към способените турски институции, се ползва настоящия все още режим, съгласно който българските жители, притежатели на елементарни паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в границите на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България- на 30-дневен безвизов престой в границите на всеки 180 дни, декларират от Министерство на външните работи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР