Българските граждани, които желаят да се ваксинират с „АстраЗенека“ или

...
Българските граждани, които желаят да се ваксинират с „АстраЗенека“ или
Коментари Харесай

Който желае втора доза „АстраЗенека“, ще я получи


Българските жители, които желаят да се имунизират с „ АстраЗенека “ или към този момент са получили първа доза, ще могат да получат и втора игла от препарата. В това бе безапелационен здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той акцентира, че здравните специалисти у нас нямат терзания по отношение на ефикасността и сигурността на имунизацията.За хората, които избират втора доза от друга ваксина, ще се вземе решение с кой от препаратите – на Модерна или на Пфайзер да се извърши това.

Ангелов сподели още, че управляващите имат данни, че доста хора имат предпочитание за реваксинация с „ АстраЗенека “ и добави, че вчерашното му изявление е било неправилно разтълкувано – не се стопира имунизацията с препарата. Единствено в случай че няма искащи за имунизация с този тип ваксина, тя ще бъде изтеглена. Засега това няма да се случва.

До края на деня се чака мнение от Европейската организация по медикаментите по отношение на вероятни нежелани реакции от имунизацията на Янсен, сподели още проф. Ангелов.

Здравният министър разяснява тематиката с имунизацията откакто количества от лекарството „ Ремдесивир “ бяха разпределени към районните здравни инспекции в страната. Ангелов акцентира, че няма терзания по отношение на съществуването на препарата в лечебните заведения и че наличните количества са задоволителни.

Проф. Ангелов изясни, че е свикано заседание на Изпълнителната организация по медикаменти поради следените постваксинали реакции, свързани с препарата на Янсен. Ако до края на деня Европейската организация по медикаменти изпрати мнение, тогава ще се вземе и решение за страната.

Наблюдава се наклонност за съвсем всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на признатите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял.Тази наклонност дава опция на медиците „ да дишат по-спокойно”, изясни министърът. Решение за разхлабване на ограниченията може да бъде взето след разбор на двуседмичните данни, които се показват в четвъртък.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР