Българските граждани категорично смятат, че хората и институциите, а не

...
Българските граждани категорично смятат, че хората и институциите, а не
Коментари Харесай

Галъп: 69% от българите винят институциите за кризата в Перник

Българските жители изрично считат, че хората и институциите, а не климатът и природата, са отговорни за спешната обстановка в Перник. Това демонстрира социологическо изследване на „ Галъп интернешънъл “.

Едва 12% от интервюираните са съгласни с изказванието, че „ Водната рецесия е следствие от промени в природата и климата “. 69% споделят разновидността „ Водната рецесия е следствие от активността на хората и институциите “. 15 на 100 признават, че не са задоволително осведомени с тематиката, а 4 на 100 се затрудняват да дадат какъвто и да било отговор.

Между електоратите на другите партии съвсем няма разлика в отговорите. Само последователите на ръководещите са малко по-склонни да трансферират отговорността на природата.

При тази обстановка 47% намират настояването на избор на съмнение по такива тематики за заслужено, а 27% са на противоположното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Единствените, които внезапно контрастират на общия декор, са последователите на ръководещите партии.

КОЛЕБАНИЕ

Повечето интервюирани (41%) избират оставка и промяна на държавното управление, в сравнение с ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ да останат на власт (34%). В същото време обаче нещата са прекатурват, когато хората биват питани дали желаят предварителни избори – 35 на 100 са съгласни да отидат в този момент до урните, а 40 на 100 не желаят.

Явно, нереалното предпочитание за смяна господства, само че когато става дума съответно за нови парламентарни избори, няма отчетливо болшинство. Инстинкт против властта се усеща, само че вероятността за предварителни избори очевидно отблъсква “, разясняват социолозите.

За съпоставяне, след „ Апартаментгейт “ напролет дяловете на искащи оставка бяха сходни на сегашните – 42%, които желаят, и 33%, които не желаят. Предсрочни избори пък тогава желаеха 40%, против 38%, които не желаеха. Оказва се, че тогава обстановката е била сходна и сякаш даже малко по-тревожна в публичен проект за актуалното ръководство.

ОДЪРЖАВЯВАНЕ

Мнозинството от българите (66%) избират сдруженията, предоставящи комунални услуги, да бъдат държавни. В изгода на частната благосъстоятелност са едвам 14%. Картината е по-нюансирана при поддръжниците на десните партии, само че даже в техните редици доминират тези, които избират обществена благосъстоятелност. Това е доказателство за бавния ход на приучване с пазарните действителности у нас , сочат социолозите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР