Българските европейски делегирани прокурори са в малко разкрачено положение, в

...
Българските европейски делегирани прокурори са в малко разкрачено положение, в
Коментари Харесай

Биляна Гяурова: Българските европейски делегирани прокурори са „в шпагат“, рискът от натиск остава

Българските европейски делегирани прокурори са в „ малко разкрачено състояние, в един шпагат “, тъй като си остават прокурори и следователи по националното законодателство, а при нас прокуратурата е йерархична конструкция и заплахата и рискът от вътрешноинституционален напън си остава.
Това разяснява ръководителят на Българския институт за правни начинания Биляна Гяурова-Вегертседер. Според нея най-вероятно стартът на българските европейски делегирани прокурори може да е на полето на публичните поръчки.

Тя открива „ леки недостатъци “ в разпоредбите на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет, по които бяха утвърдени финалните 10 имена. Ограничението всеки от членовете на прокурорската гилдия да може да гласоподава единствено за 10 претендента отстрани понятието асортимент, посочи Биляна Гяурова-Вегертседер пред БНР.

По думите й положителната вест е, че този избор не е финален. Европейската прокуратура не е обвързана с имената, които ще бъдат изпратени, може от тези 10 да избере някои и да върне други претенденти, добави тя.

Прокурорската гилдия би трябвало да разгласява цялостния лист от всичките 31 претенденти, с цел да се види по какъв начин са подредени, съобщи Биляна Гяурова-Вегертседер.

„ Беше една доста изненадваща, съвсем съвършена математическа калкулация. Десет от 10, да няма наново гласоподаване за нито един претендент беше много забавно съвпадане “, добави ръководителят на Българския институт за правни начинания.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР