Българските евродепутати настояха за незабавно приемане на България и Румъния

...
Българските евродепутати настояха за незабавно приемане на България и Румъния
Коментари Харесай

Българските евродепутати с обща декларация настояха за незабавното ни приемане в Шенген

Българските евродепутати настояха за неотложно приемане на България и Румъния в Шенген и за преустановяване на опити по политически аргументи то да се отсрочва. Това беше посочено  в обща декларация на представителите ни в Европарламента. С сходна декларация излезе и парламентарната група на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

Експертна инспекция от Европейската комисия ще бъде в България през идната седмица, с цел да ревизира на място използването на шенгенското законодателство. Това заяви чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек, чиято страна ръководи сега Съвета на Европейски Съюз.

След визитите в България и Румъния и заключенията на специалистите, Съветът на Европейски Съюз ще разиска вероятно разширение на Шенген с двете страни в средата на октомври, заяви Бек. Гласуване за приемането на София и Букурещ в 26-членното безвизово пространство ще има в края на декември.

" Председателството счита, че завършването на разширението на шенгенската зона е основен изчезнал детайл. България и Румъния са изпълнили нужните условия за премахването на инспекциите по външните им граници ", съобщи Бек. Бек сподели, че чешкото председателство към този момент е почнало съвещания със страните членки, с цел да обезпечи нужното единогласие за разширението на Шенген. В предишното страни като Германия, Франция и Нидерландия са огласявали възражения против приемането на България и Румъния, които са изпълнили формалните условия за участие още през 2011 година

Министър Бек съобщи, че председателството поддържа и приемането на Хърватия, като изрази убеденост, че Европейският парламент ще изрази мнение по въпроса - належащо изискване за напредване на процедурата към Съвета. Ако това стане преди декември, гласуването за трите страни може да стане по едно и също време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР