Българските деветокласници продължават да изостават от връстниците си в други

...
Българските деветокласници продължават да изостават от връстниците си в други
Коментари Харесай

PISA 2022: Българското образование отчита тревожно ниски резултати като отпреди 16 г.

Българските деветокласници не престават да изостават от връстниците си в други страни във връзка с функционалната просветеност. Това демонстрират резултатите от последното издание на PISA 2022 - интернационално проучване, което регулярно прави оценка функционалната просветеност измежду 15-годишните възпитаници по света.

В последното изследване България заема последно място в Европейския съюз по модула за математика, а по четене е не предпоследна позиция. Делът на българските възпитаници под сериозния предел на достижения е притеснителен - 54% по математика, 53% по четене и 48% по естествени науки.

Българските възпитаници имат фрапантно по-ниски резултати спрямо последните години, като равнището на българското обучение регистрира резултати като отпреди 16 години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си показване от 2006 година

По математика деветокласниците ни събират 417 точки, а при четенето с схващане - 404 точки. Това е спад от резултатите от предходното проучване, извършено през 2018 година, надлежно с 19 и 16 точки по-малко. По-малка е разликата в естествените науки - единствено три точки по-малко от предходните данни.

По-ниските резултатите обаче се оказват международна наклонност - точките са паднали приблизително с 15 по математика и 10 по четене за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Според организацията това частично се дължи на резултата от пандемията на COVID-19, която наложи редица ограничаващи ограничения, които са повлияли на просветителните системи по света.

По време на отдалеченото образование 44% от учениците в България са имали проблеми най-малко един път седмично с разбирането на учебните задания, а 35% от учениците - с намирането на човек, който може да им помогне с учебната работа.

Най-добрите възпитаници измежду 15-годишните във връзка с функционалната просветеност са в страните - Сингапур, Тайван, Китай, Япония и Корея.

Очаквайте детайлности!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР