Българските държавни железници (БДЖ) ще се модернизират. Оказва се обаче,

...
Българските държавни железници (БДЖ) ще се модернизират. Оказва се обаче,
Коментари Харесай

БДЖ преоткрива ПОС терминалите

Българските държавни железници (БДЖ) ще се модернизират. Оказва се обаче, че тази " рационализация " е просто въвеждане на ПОС терминали – опция за картови разплащания, която съществува в съвсем всяко магазинче от доста години. Новината за тази " иновация " съобщи за БНР Ивайло Георгиев, шеф „ Продажби и обслужване “ в държавното дружество. По думите му към този момент има оповестена социална поръчка.

Справка на Economic.bg в Регистъра за публични поръчки сподели, че независима поръчка за закупуване на ПОС терминали няма. От пресцентъра на БДЖ прецизираха, че става въпрос за различен търг, който е разгласен още през април тази година, само че е спрян сега, защото е в развой на обжалване. 
Поръчката
Той е на стойност малко над 4.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Предвижда надграждане на „ Системата за билетоиздаване и резервации “ с модул продажба на билети от вендинг автомати, доставка на PDA устройства за продажба на билети във влаковете, нужни за издаване и валидация на транспортни документи във влаковете, обезпечаване на тяхната съгласуваност посредством APN и VPN и цялостна софтуерна поддръжка за период от 48 месеца. Дейностите по него включват: 
Софтуерна поддръжка и надграждане на „ Системата за билетоиздаване и резервации “ с модул „ Продажба на билети от вендинг автомати “ и  техническо обезпечаване и редовно обслужване на „ Система за резервации и билетоиздаване “ за интервал от 48 месеца.Доставка и гаранционна поддръжка на 420 броя устройства за реализиране на  активност по издаване, инспекция и валидация на транспортни документи и обезпечаване на мобилна съгласуваност за тези устройства през частен APN (Access Point Name ) за интервала на контракта.Предоставяне на услуга Виртуална частна мрежа (VPN) за задачите на Системата за период от 48 месеца.
Търгът се апелира от „ Компютърнет Сървисиз “ ООД, която претендира пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че в обществената поръчка се съдържат дискриминационни механически и квалификационни условия, и в същото време липсва нормативно несъмнено наложително наличие, като желае поръчката да бъде прекъсната и оповестена отначало, само че с други условия. 

Всъщност „ Компютърнет Сървисиз “ ООД е водещ сътрудник в консорциум „ Ай Ен Ес – София тикетинг систем “, който бе определен за реализатор на внедряването и поддръжката на новата система в градския превоз в София. Консорциумът има контракт със Столична община за 10 години.

С решение от 6 юли Комисия за защита на конкуренцията анулира като незаконосъобразно решението за разкриване на процедурата и възлага на „ БДЖ - Пътнически транспорти “  да заплати на компанията направените в производството разходи в общ размер на 3700 лева Решението може да бъде обжалвано преди Върховния административен съд (ВАС).

Така търгът най-вероятно ще бъде спрян, само че от пресцентъра на БДЖ прецизираха, че все пак решението на управлението да модернизира билетните услуги не е променено и при нужда ще бъде оповестена нова процедура. 
Финансовото положение на БДЖ
Модернизацията ще се случи на фона на трагичното финансово положение на сдружението. По данни на БНР за първото тримесечие на тази година БДЖ е получило едвам 13.5 млн. лв. от продажби на билети. Това е с близо 8 млн. лв. (37.5%) по-малко в съпоставяне със съответното тримесечие на предходната година. Лошите финансови резултати са на фона на увеличеното финансиране от страна на страната, която за първите 3 месеца е дала към 60 млн. лв..

Данните на БДЖ демонстрират, че за първите три месеца на тази година загубата е 15.2 млн. лв.. За съпоставяне, към 4.2 млн. лв. е била загубата за трите месеца на 2022 година

По думите на Георгиев сега текат поръчки, с цел да може продажбата на билети да бъде нараснала. Той обаче не посочи по кое време нововъведенията ще станат факт.

Обществената поръчка е за надграждане на системата за билетоиздаване, за доставка на тези мобилни устройства за кондукторите, за създаване на програмен продукт за билетоиздаващите автомати по гарите. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР