Българските библиотекари излизат на протест на 20 май, в навечерието

...
Българските библиотекари излизат на протест на 20 май, в навечерието
Коментари Харесай

Библиотекарите излизат на протест

Българските библиотекари излизат на митинг на 20 май, в навечерието на най-българския празник. Поводът е неизпълнено от страна на страната подписано съглашение за въвеждане на минимални начални съществени месечни хонорари в сектора, споделя се в известие на синдикалните организации на районните библиотеки към национална федерация „ Култура “ при КТ „ Подкрепа “. Допълнителното съглашение за това към браншовия групов трудов контракт е подписано още на 8 ноември 2021 година, само че не е приведено в осъществяване.

Исканията на протестиращите включват увеличение с 40 % на единния разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки (тоест на възнагражденията на чиновниците там).

„ Необходимите средства са в размер 10 288 863 лева, в това число – за възнагражденията на личния състав по член 1, алинея 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г “, оповестяват уредниците на шествието. Освен това те ще упорстват и за увеличение на субсидираните бройки в районните библиотеки – от 1177 на 1200.

Със мнение в поддръжка на справедливите претенции на сътрудниците си излязоха от Българската библиотечно-информационна асоциация. „ Регионалните библиотеки са гръбнакът на мрежата на публичните библиотеки в страната, в тях работят 1177 библиотечни и други квалифицирани експерти, те имат механически и спомагателен личен състав. Без пресилване можем да кажем, че точно тези експерти поеха всички провокации и направиха доста трансформации в своите библиотеки в COVID-19 среда и поставят доста старания за работа по намаляване на нездравословните последствия от огнището на COVID-19 “, споделя се в мнението на Управителния съвет на организацията.

Благодарение на работата на тези експерти в библиотеките бяха въведени нови политики в развиването на сбирките им – разшири се обсега на цифровизираните документи, тъй като достъпът до цифрово наличие в библиотеките се е нараснал два или три пъти спрямо цифрите отпреди COVID-19, припомнят от асоциацията.

Регионалните библиотеки са инкубаторът на нови цифрови услуги за жителите – чатботове, библиомати, отдалечено осъществявани информации, сканирани материали, прилагане на краеведски електронни библиотеки и справочници, виртуални методически кабинети и други. Персоналът им постави неимоверни старания да бъдат основани пространства за творчество, сигурност и доверие, споделя се още в мнението.

Инициативността и усърдието на работещите в районните библиотеки са в основата на връщането на потребителите в тях след пандемията. Днес същите тези експерти при рецесията с войната в Украйна работят и с украинските бежанци.

„ …Ние настояваме методът към другите културни браншове да бъде еднообразно обективен. Библиотеките, музеите, архивите и галериите в интернационалната доктрина и процедура се дефинират като институции/организации за информация и документи, които събират, съхраняват и дават за публично прилагане и в интерес на цялото общество културни полезности. Справедливо е когато се усили бюджетът на районните музеи и се одобри разпореждане за увеличение на заплатите на музейните експерти, това да стане действителност и в библиотечния бранш “, упорстват от ББИА за почтено възнаграждение на труда на библиотечните служащи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР