Български земеделски производители ще подкрепят румънските си колеги, които са

...
Български земеделски производители ще подкрепят румънските си колеги, които са
Коментари Харесай

Български и румънски земеделци протестират заедно

Български аграрни производители ще поддържат румънските си сътрудници, които са оповестили общонационална стачка на 7 април против вноса на украинска продукция в страните членки на Европейския съюз. А на следващия ден родните земеделци, които през днешния ден блокираха няколко гранични пункта със северната ни съседка, би трябвало да проведат срещат с президента Румен Радев по покана на президента.

В диалозите ще се включи и министърът на земеделието Явор Гечев. Това разгласи пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров, който се включи в протестната проява на Граничния пункт " Кардам " дружно с 60 аграрни производители, членове на две от най-големите браншови организации в Бургаско.

" На пункта сме може би 300-400 индивида. Има и земеделска техника. След като отворим пътя, ще преместим техниката на непосредствен паркинг. Засега няма да я прибираме. Утре ни следва среща в Президентството - едвам след нея ще преценим дали да продължим тридневните си протестни дейности, или не ", разгласи Николай Киров. По думите му главното искане на българските аграрни производители е прекратяването на регламента, даващ опция за " безконтролното внасяне на селскостопанска продукция от Украйна ".

" Тук надалеч не приказваме единствено за пшеница и слънчоглед. Става въпрос за импорт на яйца, плодове, зеленчуци, мед и други. В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв надзор. Те получават дотации за семена, горива и торове и могат да си разрешат да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 20-22 от май 2022 година просто би трябвало да се приключи ", уточни Киров.

Той добави, че българските аграрни производители нямат съответни претенции за приемане на дотации. " Ние желаеме на първо място да има правила. Не се борим за пари или трохи, които Европа ни хвърля. Загубите за българското земеделие са просто колосални ", добави ръководителят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите. Пред Българска телеграфна агенция той заяви, че в митинга на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кардам " са се присъединили животновъди, овощари, производителите на мед и представители на други съсловни организации от бранша.

Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха през днешния ден на митинг сред граничен контролно-пропускателен пункт " Кардам " и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника запречи придвижването. Протести има и на други тук-там в страната. Близо 100 тежки аграрни машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград са на митинга в Силистра, в който се включиха още овощари и животновъди от района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР