Български учени регистрираха най-високи нива за магнитна буря по 9-степенната

...
Български учени регистрираха най-високи нива за магнитна буря по 9-степенната
Коментари Харесай

БАН: Тази магнитна буря е най-мощната от измерваните досега

Български учени записаха най-високи равнища за магнитна стихия по 9-степенната канара, което прави сегашната стихия една от най-силните, регистрирани досега. Тя стартира през уикенда, като за денонощие са регистрирани близо 20 изригвания, заяви пред Българска национална телевизия доцент Петя Трифонова, началник на Геомагнитната работа в НИГГТ при Българска академия на науките.

Самото изхвърляне на слънчева плазма е станало още на 20 и 21 март, само че разстройствата при постигане на частиците до геомагнитното ни поле още се усещат след пика събота и неделя.

Най-силната стихия за тази година е била къса, описа още доцент Трифонова - в границите на 2-3 дни. Но макар че се вижда затихване, Слънцето към момента е доста несигурно и има дейни области, които може още веднъж да изригнат и смутят магнитното поле на Земята.

Вчера е имало още две изригвания, тъй че в границите на идващите три дни може да доближат до нас и да причинят нови разстройства.

Електропреносната система и телекомуникациите са най-засегнатите при магнитни стихии. Във високоволтовите трансформатори се следи иницииране на в допълнение напрежение. Заради силата на сегашната стихия в Съединени американски щати е издадено предизвестие към операторите на такива уреди.

Спътниците във високата атмосфера пък са още по-силно уязвими на тези аномалии, тъй че геомагнитните стихии предизвикват разстройства в връзките.

Метеочувствителните хора имат проблеми със съня, мъчно контролират кръвното си, усещат и главоболие.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР