Български свещеници ще поемат обгрижването на Руската църква Свети Николай

...
Български свещеници ще поемат обгрижването на Руската църква Свети Николай
Коментари Харесай

Български свещеници поемат богослуженията в Руската църква в София

Български свещеници ще поемат обгрижването на Руската черква " Свети Николай Чудотворец " в София след Това излиза наяве от известие на българската православна черква.

Българският патриарх Неофит персонално е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма и ще правят богослуженията. Той ще чака подпомагане от посолството на Русия за отварянето на църквата.

" Софийската Света митрополия подсигурява, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или повредена. Както и до момента вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата плодородна помощ и поддръжка ", показва Светия синод.

Той аргументира решението си, като показва, че това се прави от " грижа за вярващите " и " опазване на положителния ред в църквата ". Българската патриаршия споделя, че на този стадий няма да разяснява въпроси от различен темперамент, в това число юридически и административен - те ще бъдат разисквани на постоянно съвещание на църквата.

Сред тях евентуално ще е и въпросът за собствеността на съветската черква. Преди ден някогашният основен секретар на Светия Синод и понастоящем Русенски митрополит Наум съобщи, че храмът " Св. Николай " е българска благосъстоятелност и не може да бъде заключвана нито от съветската страна, нито от представители на съветската православна черква.

В четвъртък ДАНС заяви, че " са наложени насилствени административни ограничения на един съветски жител и на двама жители на Беларус ". Мерките са за „ експулсиране ", „ лишаване правото на престояване " и „ възбрана за влизане в Република България " за интервал от 5 години.

След тези дейности Русия упрекна българските управляващи в " осквернение ", а съветската черква се оказа затворена. През уикенда жители се събраха пред храма и желаеха тя да бъде още веднъж отворена, като измежду присъстващите имаше представители на политическия и публичния живот, в това число КостадинКостадинов и Деян Николов от „ Възраждане “, Волен Сидеров от „ Атака “ и Симеон Славчев от партия МИР, както и известната персона Евгени Минчев.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР