Български лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в Министерски

...
Български лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в Министерски
Коментари Харесай

Лекарският съюз попита: Кой внушава, че сме лоши хора с големи заплати

Български лекарски съюз с безпокойствие наблюдава вчерашната среща в Министерски съвет, последвалите изявления в медиите и тиражираните в общественото пространство внушения и изказвания .
Безпокойство, подбудено от обстоятелството, че експерти, с които ние работим всекидневно в екип, косвено застанаха против нас - лекарите.
По време на срещата, умишлено или не, се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с огромни заплати ”.
Внушение, внасящо в допълнение напрежение в съсловието, задълбочаващо спора и опълчването сред работещите в бранша.
Създаде се обстановка, от която не печели никой, нито експертите по здравни грижи, нито лекарите, минимум пациентите. Ситуация, в която има единствено губещи.
Остро възразяваме против направените внушения, че „ парите за здраве отиват в джобовете на лекарите “ . Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един миг могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност.
Цитираните по време на диалозите лекарски заплати са единици, освен това – немалка част от експертите по здравни грижи у нас получават по-високо заплащане от желаното от тях (две минимални работни заплати).
Заплатите на лекарите и експертите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болничното заведение от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.
БЛС не е спирал да се бори за достойното възнаграждение на своите сътрудници. Съсловната организация изиска и съумя да извоюва в НРД 2020-2022 да има осезаемо покачване на цените на клиничните пътеки - единствен за момента легален метод за повишение на приходите на лечебните заведения  и респективно - приходите на работещите в тях.
За първи път БЛС извоюва да се запише най-малък % от приходите на лечебното заведение, които да са обезпечени за заплати на лекарите и експертите по здравни грижи.
Нещо повече: Като страна в договарянията по Националният рамков контракт Съсловната организация предложения и за първи път управлението на БАПЗГ участва на договарянията.
БЛС неведнъж е заявявал, че не поддържа неприятните практики и злоупотребите, неведнъж е упорствал - има ли отговорни те да бъдат наказвани с цялата суровост на закона.
Всеки опит за резюме и втълпяване на групова виновност е погрешен и рисков. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е посредством спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито посредством обострянето на връзките сред експертите, които работят всеки ден дружно, един до друг, под голямо напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР