Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища

...
Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища
Коментари Харесай

Български кораби са заплашени от задържане в Либия

Български кораби са застрашени да бъдат арестувани на либийски пристанища поради правосъден спор за собствеността на либийски танкер, прокиснал две години на пристанище Бургас. Танкерът, чиято благосъстоятелност оспорват българска компания и страната Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на предходната година, знамето му е свалено благодарение на Българската морска администрация и " Гранична полиция ", и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия стачкува решението пред българското външно министерство и Организация на обединените нации.

Повече детайлности за заплетения проблем вижте от репортера ни Александър Марков.

Либийският танкер " Бадр " две години е предмет на правосъден спор сред българската компания " Булгаргеомин " и либийската страна. Две години стои на пристанище Бургас, до момента в който в края на декември предходната година след редица решения на Бургаския областен съд и следващи инстанции, корабът е предаден в интерес на българската компания.

На 21 декември " Морска администрация " и " Гранична полиция " оказват помощ на българската компания да се качи на кораба с частен правосъден реализатор, смъкват знамето на Либия, екипажът от индийци и либийски капитан са изпратени към Либия. На 2 януари тази година обаче, Върховният административен съд отсъжда, че претенциите на българската компания към либийския танкер са неоснователни.

Когато украинците от компанията " Булгаргеомин " се качват на 21 декември на кораба, те показват позволение и уверение от консула на Панама в Пирея, в което се показва, че този транспортен съд ще пътува под Панамски байрак. Още на 21 и на 27 декември " Морска администрация " се обажда на консула и той удостоверява достоверността на документите.

В същото време обаче, редом в Министерство на външните работи стартират да идват една след друга протестни ноти от Либия, в които се показва, че предаването на кораба в ръцете на българската компания е непозволено и още на 23 декември Морската администрация на Либия издава заповед всички български кораби в либийски пристанища да бъдат арестувани.

Според документи, предоставени ни от журналиста Георги Милков от в. " 24 часа ", който също прави следствие по тематиката, още на 23 пък в Министерство на външните работи се получава вербална нота от Консулството на Панама в Пирея, в което се показва, че документите на украинците от българската компания са подправени и анулирани. За страдание, корабът към този момент от дълго време е отплавал от пристанище Бургас.
Кап. Живко Петров, изпълнителен шеф на ИА " Морска администрация ": Качването на борда на кораба е на 21-и на база на показаните документи, за които ние сме получили един път удостоверение. Качили са се новите притежатели, техни представители, на които корабът е предоставен. Ние чакаме на 27-и, защото след 21-и бяхме залети с ноти по имейла. И на тази база насочат следващо питане показаното реджистри дали е годно. Аз, като представител на " Морска администрация ", считам, че капитанът на пристанището си е упражнявал тъкмо законовите пълномощия, които е следвало да упражнява на база на показаните му документи.
В момента, по неофициална информация, в София се намира представител на либийската страна, който води диалози с Министерство на външните работи. На уеб страницата на Морската администрация на Либия фактически има известие, че България непозволено е задържала и предала танкера в непознати ръце.
Георги Милков, публицист от в. " 24 часа ": Когато либийците ни упрекнаха в пиратство, аз не желаех да допускам, че сходно нещо е допустимо да се случи в Пристанище - Бургас, в една правова страна, която е член на Европейски Съюз и така нататък, само че когато започнахме да вършим журналистическо следствие по този случай, за жалост, се оказва, че либийците имат право значително, обвинявайки ни в пиратство, тъй като ЧСИ се качва на борда на непознат транспортен съд и да смъкна държавен байрак - това е немислимо. Още повече с фалшифицирани документи, тъй като се оказва, че документите, които са показали за панамски байрак, в действителност са фалшифицирани, това го разбираме въз основата на нота, която МвнР е получило от ген. консулство на Панама в Гърция.
Либийците са говорили и с нашето непрекъснато посланичество в Организация на обединените нации. Има упования, че ще издигнат въпроса и на други конгреси и в други организации. Сега карта на придвижването на корабите в световен мащаб демонстрира, че танкерът " Бадр ", преименуван на " Бдин ", е на няколко морски благи от Бургас. А въпросната компания " Булгаргеомин " не успяхме да открием.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР