Български и румънски евродепутати поискаха 70 милиона евро помощ от

...
Български и румънски евродепутати поискаха 70 милиона евро помощ от
Коментари Харесай

България и Румъния поискаха 70 млн. евро от ЕС за борба с чумата

Български и румънски евродепутати желаеха 70 милиона евро помощ от Европейския съюз за битка с чумата по свинете. Вече бе обявено, че Еврокомисията поема и 75% от разноските, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис съобщи тази заран в телевизионно изявление, че умъртвяването на инфектираните с африканска чума свине е единственият метод за преодоляване на обстановката в България. Хората, които изгубят животните си ще бъдат финансово обезщетени. Вирусът е доста рисков за прасетата и сега няма ваксина против него. Той се популяризира и измежду дивите свине и най-вероятно е пристигнал в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова. В България и Румъния работят на терен европейски ветеринарни екипи. Те работят един до друг с българските публични контролни управляващи и ветеринарните служби. Много е значимо да се разбере по какъв метод инфекцията е минала към една от най-големите свинеферми в страната ви

Заразата стана мотив за незабавно чуване на отрасловия министър в Народното събрание. Десислава Танева увери, че заплаха за хората няма. Тя беше безапелационна, че водещият риск са персоналните стопанства и нерегистрираните обекти за прасета, където няма ограничения за биосигурност.

"Времето е такова, географското ни състояние е такова, че епизоотичната конюнктура е доста тежка. Ние ще създадем съответния разбор къде са пропуските и по какъв начин можем да подобрим координацията, дейностите и дейностите, с цел да бъдем по-бързи и на всички места, където е належащо, ви подсигурявам, че ще подхващам и организационни, и кадрови промени ", съобщи Танева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР