Български художник от полски произход Аркадиуш Жабовски стана първият творец,

...
Български художник от полски произход Аркадиуш Жабовски стана първият творец,
Коментари Харесай

Художник разменя картини за стара уазка и кошери

Български художник от полски генезис Аркадиуш Жабовски стана първият създател, който предложи да дава картините си на бартер, вместо да ги продава на ниски цени. На идната си галерия през лятото счита вместо цени да сложи до всяка картина лист с предмети, за които би я заменил. Търси остаряла бяла техника, бойлери, колело бегач, заваръчен уред и всевъзможни принадлежности.

„ Има хора, които не могат да имат скъпа картина, само че желаят такава. Идеята ми пристигна от спомените ми в Полша - тогава имах 4 ретроколи модел „ Фолксваген Карман-Гия “, доста необичаен модел. Купих 4 идентични, с цел да имам елементи за ремонт. Обикалях цяла Полша да ги събера ​- нямаше интернет тогава. Щом съм обичал това нещо, човек, който желае да има моя картина ​- ще направи всичко “, изяснява той.

Жабовски счита, че е обидно за изкуството да продава пейзажите си за 200 - 300 лв., колкото е цената на улицата. Оценява всяка една своя картина на най-малко 3000 лв.. „ Предлагам на хората да купят картини с движимости, които за тях нямат стойност, само че за мен имат. Искам да развия ателие в някакво село. Искаш картина, само че имаш остаряла ​уазка и за теб тя е отпадък. На мен на село ще ми свърши работа. Имаш 10 кошера - направи ги от дърво, ще ти отнеме време, само че на мен ще ми правят работа. Това е въпрос на контракт “, преценя той.

Това лято полският консул е предложил на Аркадиуш Жабовски да направи негова галерия в Пловдив. „ Още не знам къде ще е, само че в случай че се получи, аз няма да сложа цени, а ще закача лист с неща, с които да заменя картините. В момента рисувам тези пейзажи “, прибавя той. Дава на картините си гаранция от над 500 години. Те са рисувани с восък с техниката „ енкаустика “. С нея са правени първите икони в Синайския полуостров. „ Няма да се промени цветът, нито ще се напукат в миналото. Восъкът е безконечен “, споделя Жабовски.

Припомня, че за него още първоначално изкуството било нещо свято, а не въпрос за печелене на пари. „ В Полша се занимавах с бизнес ​- върших дизайн за долни дрехи и бански костюми, и по този начин пристигнах тук богат. Продадох си компанията и жилището и се настаних първо в село Малево в Родопите. Фамилията ми в Полша е богата от град Плоцк - бяха доста разочаровани от мен - изключително татко ми Лех “, споделя Жабовски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР