Български астроном е водещ автор в изследване за откриване на

...
Български астроном е водещ автор в изследване за откриване на
Коментари Харесай

Български астроном води изследването на нова екзопланета

Български астроном е водещ създател в проучване за разкриване на екзопланета HD 33142d, оповестиха от пресцентъра на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Новооткритата екзопланета HD 33142d е третата в звездната система. Масата й е сходна на тази на газовия колос Сатурн, а орбиталният й интервал е единствено към 90 дни. Новото изследване е с водещ създател доктор Трифон Трифонов, като резултатите са признати за издание в влиятелното списание “Астрофизикъл джърнъл”. Работата на доктор Трифонов е подкрепена от плана EXO-RESTART, финансиран от Фонда “Научни изследвания” по Националната научна стратегия “ВИХРЕН- 2021”, показват от пресцентъра.

Към момента в орбита към далечни звезди има открити над 5080 екзопланети. Тяхното проучване и точното установяване на параметрите им е главно за схващане на процесите на планетообразуване и за разбор на стабилността на всички планетни системи във Вселената. Нова научна обява под управлението на доктор Трифонов от Института по астрономия “Макс Планк” в Германия и катедрата “Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, оповестява за откриването на нова екзопланета към звездата HD 33142, намираща се на към 390 светлинни години от нас. Това е третата екзопланета в орбита към солидната звезда, която е почнала да навлиза в крайните стадии от звездната еволюция, в така наречен етап на червен колос.

За да направи откритието, интернационалният екип учени зад проучването, ръководено от доктор Трифонов, употребява истински и архивни данни от спектрографите FEROS и HARPS в обсерваторията Ла Сия, Чили, част от Европейската южна обсерватория, и от спектрографа HIRES, конфигуриран в обсерваторията “Кек” на Хаваите. Работата на доктор Трифон Трифонов е подкрепена от ръководения от него план EXOplanetary dynamics and stability: Reverse Engineering of STable multiplanetary ARchitecTures (EXO-RESTART), финансиран посредством контракт от 15 декември 2021 година с Фонда “Научни изследвания” (ФНИ) по Националната научна стратегия “Върхови проучвания и хора за развиване на европейската наука-2021” (ВИХРЕН-2021).

Подробният разбор на данните потвърждава съществуването на три екзопланети – две са с маси, сравними с тази на Юпитер и една, сравнима с тази на Сатурн. Третата планета – HD 33142d, е нова, орбиталният й интервал е към 90 дни и откриването й се рапортува за първи път пред научната общественост. За да са сигурни, че откритието не се дължи на интензивност на звездата, създателите на публикацията вършат обстоен разбор на звездата HD 33142. В резултат усъвършенстват доста оценките за нейните параметри, като звезден радиус, температура и други, както и слагат оценка за нейното еволюционно положение. Авторите демонстрират, че откритието на трета планета е фактически и не се дължи на фактори, свързани със звездната интензивност или други резултати.

Допълнително е осъществен разбор на орбиталната непоклатимост на системата от три солидни планети. Оказва се, че системата е постоянна, само че единствено в границите на към 150 милиона години, поради еволюционния етап на звездата, планетната система ще бъде унищожена. Причината е, че при еволюцията в етап на червен колос радиусът на звездата ще се усили към 50 пъти по отношение на настоящия й размер. Тогава най-близките две планети ще бъдат погълнати, а ориста на най-далечната ще е или да бъде изхвърлена в Космоса, или също да бъде погълната от звездата.

Научната работа има голяма стойност за екзопланетните проучвания, защото показва едвам третата планета с толкоз къс орбитален интервал, откривана в орбита към звезда колос. Допълнителен интерес за научната общественост е, че звездата HD 33142 е при започване на еволюцията си като червен колос, което дава основен миг за инспекция на разграничи модели за еволюция на динамичността на планетните системи. Точните оценки на параметри като орбиталния интервал, масата и други индикатори на всичките три екзопланети, както и оценките за параметрите на самата звезда, усъвършенстват доста и допълват наличните сега каталожни данни за системата. Извършването на сходни проучвания и подобряването на оценката за параметрите за всички екзопланетни системи е част от работата по плана EXO-RESTART, който доктор Трифонов управлява в границите на катедрата “Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР