Българската цигуларка Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на Виенска

...
Българската цигуларка Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на Виенска
Коментари Харесай

Българка е първата жена концертмайстор на Виенска филхармония


Българската цигуларка Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на Виенска филхармония. Чест, която заслужава да бъде маркирана. Участието ѝ на Новогодишния концерт на Виенска филхармония на 1 януари 2024 година обаче не е първо за нея. От 2008 година е в щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 година е един от четиримата непрекъснати концертмайстори, като този пост за първи път в историята на оркестъра се заема от жена.

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер акцентира способността ѝ да показва страсти единствено в няколко ноти: " Нейното вибрато е доста интензивно и е изцяло уместно за операта. Често късите сола са най-трудни, тъй като човек разполага с доста малко време, с цел да улови настроението. "

В изявление в офиса на Виенската филхармония в Музикферай, госпожа Данаилова отбелязва, че неотдавнашното осъзнаване на неравенството сред половете измежду оркестрантите и диригентите е разрешило на дамите да се почувстват " по-насърчени " и " да си имат вяра повече ". И че възходящото възприятие за тъждество също е засилило конкуренцията. " Дори повече, в сравнение с в предишното, достижението е това, което има значение ", декларира тя. " Защото, когато вратите са отворени за всички, въпросът е: кой е най-хубавият? ".
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР