Българската тема отново се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ,

...
Българската тема отново се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ,
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Темата за македонско малцинство в България е политически и исторически несъстоятелна

Българската тематика още веднъж се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ, сподели проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената историческа българо-македонска комисия пред БНТ. 

Съществуването на македонско малцинство в България е реалност, който е доказан от решенията на съда в Страсбург, обявиха тази седмица от кабинета на македонския президент Стево Пендаровски. През последните дни политически изявления в Скопие за " македонците в България " предизвикаха скандал със западната ни съседка. В сряда в българското Министерство на външните работи беше извикана на среща изключителният и пълномощен дипломат на Северна Македония Агнеза Руси Поповска. Поводът - " скорошни обществени мнения на политици от прилежащата страна и публикувани от тях погрешни изказвания " във връзка с България.

Външно изрично възрази " против опита за следващо замесване на България и двустранните ни връзки във вътрешнополитическия спор в Република Северна Македония, в това число в подтекста на актуалната предизборна акция " за президентския и парламентарния избор там.

На въпрос дали политическото говорене на Скопие е провокация към София или предизборна заигравка за вътрешна приложимост, проф. Димитров отговори: " И двете. Провокация е дотолкоз доколкото е една обичайната демонстрация на отношение към двустранните връзки. Напълно се вписва в предизборната акция. Официалното оповестяване на Пендаровски като претендент за нов мандат стана относително скоро. Според някои изследвания по-голямо преимущество за в този момент има опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, само че дали това е по този начин ще разберем напълно скоро. Очевидно, че българската тематика още веднъж, за следващ път в продължение на десетилетие се вкарва във вътрешнополитическите игри, вътрешнополитическото съревнование да се мери патриотизма или по-скоро патриотарството на политическата сцена ".

" Не желая да се връщам към тематиката за така наречен малцинство в България, която е политически и исторически несъстоятелна. Но за какво го използват? В най-ново време тази тематика стана нормална много постоянно за президента Пендаровски, само че даже и беше използвана от Заев, един от основателите на Договора за другарство и добросъседство. През 2021 година, когато беше направено преброяването, то беше много злеприето от всички, може би с изключение на от държавното управление, беше определяно като несъстоятелно както от ляво, по този начин и от дясно. Въпреки големия напън против българите, жители на РСМ, все пак, че доста от тях въобще не са били питани и преброени, макар че някои са били привиквани на разпит в полицията, над 3500 души са се осмелили да посочат, че са българи. Тогава, като един опит да се неглижира положението на тези хора, беше извадена тематиката за малцинството. Интересното тук е, че в самата Конституция на РСМ, въобще не се загатват малцинства, приказва се за народности и групи от народности. Така че тематиката за малцинства е несъстоятелна и Пендаровски като правист доста добре знае това ", сподели проф. Димитров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР