Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не

...
Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не
Коментари Харесай

МВнР с реакция за българския кмет на Скопие: Насаждането на омраза не води до добросъседски отношения

Българската страна се въздържа от незабавна реакция, защото не желаеше да бъде въвлечена в предизборната дискусия в Северна Македония. Тази поредна позиция на невмешателство в политическите процеси в прилежащата ни страна не значи, че одобряваме продължаващите дискриминация и диалект на ненавист към жителите на Северна Македония, които по някакъв метод са свързани с България и българския народ. Това се споделя в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до медиите.

Тя идва като реакция на престрелките, в които страната ни беше забъркана в последните дни. Припомняме, че по време на локалните избори в районен съд Македония подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска . Преди съвсем седмица Заев разгласи, че, в случай че неговият Социалдемократичен съюз (СДСМ) изгуби Скопие. Срещу Арсовска в последната седмица имаше и нападки поради хипотетичното ѝ българско поданство, прераснали в заиграване с антибългарски настроения.

" Събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към България ", безапелационни са от МвНР.
 След оставката на Заев топката е в СДСМ, само че явен правоприемник няма След оставката на Заев топката е в СДСМ, само че явен правоприемник няма
Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка в неделя, откакто неговата партия загуби втория тур на кметскит...

" Категорично недопустимо е потреблението на диалект на ненавист като инструмент на вътрешнополитическо опълчване. Подобно държание и способи подтикват прояви на дискриминация и назадничавост. Те съставляват непосредствено отричане на главните европейски полезности и опонират на всички демократични правила. Допринасят за основаването на неподходяща среда за жителите на Северна Македония с българско съзнание и към всеки, който желае да развива другарски връзки с България ", се споделя в позициията.

Според ведомството " неуспехът на тази антибългарска акция на отминалите избори демонстрира, че тя не среща поддръжката на жителите на Северна Македония ". " Очакваме това да бъде спомагателен тласък за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от потреблението на така наречен българска карта в подтекста на политическото и публично опълчване ", безапелационни са от МнВР.

От Външно министерство напомнят и че съгласно Договора за другарство, добросъседство и съдействие двете страни би трябвало да подхващат „ ефикасни ограничения за попречване на недобронамерена агитация от страна на институции и организации и ще обезкуражават действия на частни субекти, ориентирани към подстрекаване към принуждение, ненавист или други сходни дейности, които биха навредили на техните връзки “.

" Стриктното, добросъвестно и изцяло използване на интернационално поетите правно-обвързващи задължения е от основно значение и остава причина за прогрес в присъединението към Европейски Съюз ", безапелационни са от ведомството и допълват, че страната ни ще следи с изключително внимание всички процеси, свързани със основаването на нужните условия за свободна самоидентификация и съблюдаване на правата на жителите с българско съзнание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР