Българската стопанска камара (БСК) излезе с остра позиция заради решението

...
Българската стопанска камара (БСК) излезе с остра позиция заради решението
Коментари Харесай

БСК: От 1 юли бизнесът ще плаща поне двойно по-високи сметки за ток

Българската стопанска камара (БСК) излезе с остра позиция поради решението на депутатите в Бюджетна комисия да отхвърлят обезщетенията за високите цени на промишления ток.

" След разискване, в което се включиха и представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), и след неколкократни опити от страна на ръководителя на Комисията с процедурни хватки да саботира гласуването, Парламентарната комисия ОТХВЪРЛИ предложенията. Това се случи с агресивното подпомагане на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор сега се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други явно заинтригувани за всичко друго, само че не и за стопанската система на България и приходите на българите ", декларират от БСК.

Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) ръководещата коалиция Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ . Предложението на ГЕРБ (150 лева./МВтч базова цена и 80% отплата за цената над този праг) беше подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Предложението на Движение за права и свободи (200 лева./МВтч базова цена и 80% компенсация) беше подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" С този си акт представителите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ лишиха 633 хиляди небитови консуматори на ел.енергия (микро, дребни, междинни и огромни предприятия, лечебни заведения и учебни заведения, детски градини и театри, музеи и обществени заведения, църкви и манастири) от обезщетения против нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика значи, че от 1 юли 2022 година предприятията ще заплащат най-малко двойно по-високи сметки за ток, което неизбежно ще се отрази на крайните цени на създаваната продукция и ще генерира инфлация, която, в последна сметка, ще удари по джоба всеки български жител ", предизвестяват работодателите

" Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и показаните планове от страна на работодателските организации останаха без внимание. Политическото говорене и дребните политически сметки взеха връх над здравия разсъдък и национално виновното държание!
Решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и извънредно нездравословно - и за българската стопанска система, и за всеки български жител! То слага под подозрение резултата от към този момент гласуваните текстове за растеж на приходите, който растеж ще бъде „ изяден “ неведнъж от увеличените цени на стоките и услугите ",заявяват още от БСК.

" Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебното към българската промишленост, към българския бизнес – от дребния фамилен до тежката промишленост ", гласи още известието на БСК.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР